Unatoč velikom broju zaraženih i umrlih, Švedska se i dalje drži svog načina borbe protiv korone

Ilustracija Foto: Pixabay

Švedska i dalje, unatoč tome što doživljava drugi val pandemije, nema obvezujućih pravila kada je u pitanju sprječavanje širenja zaraze koronavirusom već samo preporuke. Građani također ne nose maske.

Vodi se idejom da ako se pozivate na zdrav razum stanovništva, umjesto da ljude prisiljavate na ograničenja, dugoročno prihvaćanje mjera će biti veće.

U subotu je zabilježen rekord od 4697 novih infekcija u jednom danu. U samoizolaciji je švedski premijer Stefan Löfven koji je istaknuo kako se situacija razvija u pogrešnom smjeru jer je sve više infekcija i smrtnih slučajeva, kako piše Deutsche Welle.

Poručio je građanima da slušaju savjete.



Zdravstvena služba središnje je komandno mjesto borbe protiv koronavirusa u Švedskoj, a takve su službe oduvijek imale velik utjecaj na politiku u Skandinaviji.

Filmska redateljica, spisateljica i bivša virologinja Lena Einhorn, jedna od kritičarki ovakvog pristupa koja je u travnju, zajedno s 21 istomišljenikom, objavila opsežnu i znanstveno utemeljenu kritiku švedskog načina borbe protiv korone, ističe kako Vlada ima vrlo malu podršku sve dok je Zdravstvena služba tako popularna.

Navodi kako je Švedska ponovno pogođena više od susjednih zemalja, a jedno je vrijeme bila zemlja s najvišom stopom smrtnosti na svijetu jer je posebno među starijima bio zabilježen velik broj smrtnih slučajeva.

Dodala je kako su u drugim zemljama su starije osobe bile bolje zaštićene od zaraze.

 

Komentari