UNATOČ PROSVJEDIMA Patrijarh Porfirije: SPC neće odustati od ustoličenja mitropolita crnogorskog Joanikija na Cetinju

Patrijarh Porfirije/Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Srpska Pravoslavna Crkva neće odustati od ustoličenja mitropolita crnogorskog Joanikija na Cetinju, rekao je srpski patrijarh Porfirije. Ustoličenje se treba održati u nedjelju.

“Ujutro s Božjom pomoći i molitvom za mir svi arihereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog”, rekao je Porfirije za Tanjug.

Poručio je da SPC nikad neće odustati od ustoličenja u cetinjskom manastiru.

Tanjug, ali i drugi srpski mediji i portali prethodno su javili da se od ustoličenja odustalo zbog sigurnosnog rizika, ali je to brzo demantirano.



Prilazi Cetinju u subotu navečer i dalje su bili blokirani barikadama, ali je u samom gradu mirno, noć uoči kontroverznog ustoličenja.

Podsjetimo, Crnogorski prosvjednici ne žele da Joanikije bude ustoličen u Cetinju, drevnoj crnogorskoj prijestolnici. Oni su u subotu probili policijsku blokadu na ulazu u Cetinje i zapriječili prilaze gradu gromadama kamenja i gumama, ali se postavili i kao živi štit.

Nekoliko tisuća građana koji su na barikadama, kako izvještava agencija Beta, najavljuju da neće odustati od blokade sve dok SPC ne odustane od ustoličenja na Cetinju.

Prilikom probijanja blokade, ranije u subotu, dogodio se kratki sukob između policije i prosvjednika.

Prosvjednici su uklonili žičanu ogradu koju je postavila policija kako bi ih udaljila od Cetinjskog manastira u kojem bi se trebao održati čin ustoličenja.

Prosvjednici su rekli da je cilj blokade ceste prema Podgorici sprječavanje da patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije da dođu u prijestolnicu. Blokiran je i pravac prema Budvi.

U subotu predvečer u Cetinje je stigao i crnogorski predsjednik Milo Đukanović. Prethodno je optužio Srbiju za ponižavanje Crne Gore i provođenje ekspanzionističke politike u regiji.

Postavljanje Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog do usijanja je podiglo napetosti u Crnoj Gori, gdje dio građana ustoličenje na Cetinju vidi kao provokaciju SPC-a.

Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom činjenicu da će poglavar SPC-a biti ustoličen u manastiru gdje po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš.

Uz prijetnju građanskim otporom predložili su čelnicima SPC-a da tu ceremoniju održe negdje drugdje.

Komentari