Unatoč kritikama da ‘orbanizira’ Sloveniju, Janša nastavlja suradnju s državama srednje i istočne Europe

Tomislav Kristo / CROPIX

Slovenski premijer Janez Janša kazao je u petak da Slovenija nema kompleks manje vrijednosti, pa zato njegova vlada unatoč kritikama oporbe neće unaprijed otpisati jače povezivanje s državama srednje i istočne Europe.

Rasprave o tome treba li Slovenija biti u društvu s “jezgrom” Europe unije, na tzv- francusko-njemačkom vlaku, ili tražiti druga ad-hoc savezništva predstavljaju umjetnu dilemu koja pokazuje nedostatak samosvijesti onih koji to iznose, rekao je Janša na okupljanju slovenskih diplomata na Brdu kod Kranja.

Slovenija traži različita savezništva i neka od njih unaprijed isključivati ne bi bilo pametno, dodao je istaknuvši da je i sama EU integracija zasnovana na nalaženju kompromisa.

Lijevo-liberalne oporba optužuje vladu da “orbanizira” Sloveniju tako što vanjskopolitičku orijentaciju zemlje okreće prema “neliberalnim demokracijama” koje predstavljaju Mađarska i Poljska, a udaljava se od naprednog zapada koji vode Njemačka i Francuska.



U četvrtak se diplomatima na tradicionalnom godišnjem okupljanju obratio predsjednik države Borut Pahor, rekavši da se boji nove podjele na staru zapadnu i i novu istočnu Europu koju bi dijelila nevidljiva a ne “željezna zavjesa” kao u vrijeme hladnog rata i Varšavskog pakta.

Komentari