UN osudio zatvorsku kaznu za kinesku novinarku zbog izvještavanja o pandemiji koronavirusa u Wuhanu

Zhang Zhan

UN-ov ured za ljudska prava izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog četverogodišnje zatvorske kazne na koju je kineski sud osudio novinarku Zhang Zhan, poznatu po izvješćivanju o pandemiju koronavirusa u Wuhanu te je pozvao na njezino oslobađanje.

“Njezin smo slučaj tijekom cijele 2020. kod kineskih vlasti isticali kao primjer pretjeranog gušenja slobode izražavanja vezano uz covid-19. Nastavljamo pozivati na njezino oslobađanje”, napisao je UN-ov ured na Twitteru.

Zhang, bivša odvjetnica, osuđena je na kratkom ročištu na sudu u Šangaju na četiri godine zatvora zbog navodnog “izazivanja svađa i problema” izvješćivanjem u kaotičnoj prvoj fazi epidemije, kazao je njezin odvjetnik.

Njezina izvješća uživo u veljači su se široko dijelila na platformama društvenih mreža, privlačeći pozornost vlasti koja je kaznila osam ‘zviždača’ koji su kritizirali vladin odgovor na epidemiju.



“Zhang Zhan izgledala je shrvano kada je objavljena kazna”, rekao je odvjetnik Ren Quanniu.

Njezina je majka glasno jecala dok se čitala presuda, dodao je Ren.

Sve više zabrinjava zdravlje 37-godišnje Zhang koja je počela štrajkati glađu u lipnju i na silu je hranjena kroz nosnu cijev.

Zhang je suđeno prvoj od četvero građana-novinara koje su vlasti uhitile početkom ove godine nakon izvješćivanja iz Wuhana.

Sljedeći na redu za suđenje su Chen Qiushija, Fang Bina i Li Zehua.

Komentari