UN kritizira sustavnu represiju u Bjelorusiji

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet kritizirala je u četvrtak nastavak sustavne represije u Bjelorusiji, izrazivši posebno zabrinutost zbog planova za strože kažnjavanje mirnih prosvjednika.

“Zabrinjava me to što su novinari i aktivisti za ljudska prava sve više meta, kako na institucionalnom tako i na osobnom planu”, kazala je Bachelet u video obraćanju snimljenom pred Vijećem za ljudska prava.

Podsjetila je da su prošli tjedan bjeloruske snage reda pretražile domove novinara i aktivista za ljudska prava te nekih njihovih organizacija u sklopu “kaznenih istraga zbog masovnih nereda”.

Dana 9. veljače, 246 osoba osuđeno je na kazne zatvora zbog političkih motiva, dodala je.



Bjeloruski režim od prošle godine vrši represiju nad protestnim pokretom koji je nastao nakon kontroverznog reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji je na vlasti od 1994.

“Za budućnost zemlje od ključne je važnosti da se osigura poštivanje ljudskih prava i što veća sloboda izražavanja”, kazala je Bachelet, pozivajući da se pusti na slobodu sve mirne prosvjednike i provede istragu o optužbama za kršenje ljudskih prava, kako bi odgovorni odgovarali.

Zatražila je i da se odmah obustavi policijsko uznemiravanje i zastrašivanje civilnog društva i novinara.

Bacheletino izvješće predlaže zakonodavne reforme kako bi se osigurali pravedni i neovisni sudski procesi.

Komentari