UN: Covid-19 blokira povratak kući gotovo tri milijuna migranata

Zatvorene granice i ograničenja uvedena u pandemiji koronavirusa blokirali su povratak kući tri milijuna migranata diljem svijeta, objavila je agencija UN-a u petak i dodala da su neki smješteni u nehigijenskim uvjetima.

Izvješćem Međunarodne organizacije za migracije (IOM) obuhvaćeno je više od 100 zemalja. Izvješće se odnosi samo na migrante koji se žele vratiti kući, ali ne mogu zbog uvedenih ograničenja. Većinom su to radnici migranti – pomorci zarobljeni na brodovima, rudari i građevinski radnici.

“Trebalo bi biti jasno da se migranti mogu sigurno i dostojanstveno vratiti kući unatoč ograničenjima zbog covida-19”, priopćio je generalni direktor Antonio Vitorino i pozvao na dijalog među zemljama.

Neki migranti koji su “zaglavili” smješteni su u prljavim prostorima gdje je nemoguće poštovati fizički razmak pa su u riziku od zaraze. Ostali su zlostavljani, iskorištavani ili zanemarivani, dodaje se u izvješću.


Najteže pogođene regije su Bliski istok i Sjeverna Afrika gdje je 1.28 milijuna migranata, od ukupno 2.75 milijuna pogođenih istim problemom. U Aziji ih je gotovo milijun.

Glasnogovornik IOM-a Paul Dillon rekao je da je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 648.000 migranata, većinom građevinskih radnika iz Istočne Afrike i Azije. Još 280.000 ih je u Saudijskoj Arabiji.

Ostali su zarobljeni na praznim kruzerima, a često nemaju pristup palubi.

“Vrlo je teško biti zarobljen ispod palube šest mjeseci”, rekao je Dillon i pozvao na bolji tretman migranata.

“Migranti su ključni, ključni su za snažnu globalnu ekonomiju.”

IOM je također pohvalio što je dozvoljen povratak 3.400 rudara u Južnu Afriku nakon medicinske provjere i sporazuma između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Indije o radnicima migrantima.

Komentari