Umro je George Shultz, Reagonov državni tajnik krajem hladnog rata

Profimedia

George Shultz, državni tajnik u administraciji predsjednika Ronalda Reagana i veliki arhitekt američke diplomacije krajem hladnog rata, umro je u subotu u dobi od 100 godina, objavio je u nedjelju Institut Hoover.

“Jedan od najvećih stratega svih vremena, koji je radio u mandatima triju američkih predsjednika, George P. Shultz umro je 6. veljače”, objavio je institut povezan s kalifornijskim Sveučilištem Stanford.

“Shultz je igrao ključnu ulogu uz predsjednika Ronalda Reagana (1982. do 1989.) s kojim je mijenjao tijek povijesti koristeći sva sredstva diplomacije kako bi okončao hladni rat”, dodaje Institut Hoover kojega je bivši državni tajnik bio član 30 godina.

“Jedan je od samo dva Amerikanca koji su obnašali četiri različite dužnosti u saveznoj vladi: kao ministar vanjskih poslova, financija, rada te proračuna”, navodi se.



Strpljiv, uporan, bio je jedan od državnih tajnika s najduljim stažem i vodio je postupak sklapanja povijesnog američko-sovjetskog sporazuma o smanjenju nuklearnih bojnih glava, podsjeća agencija Reuters.

Međutim, Schultz nije uspio donijeti mir na Bliski istok i u središnju Ameriku u što je ulagao velike napore.

Shultz je bio aktivan i u svojim devedesetim godinama djelujući u Institutu Hoover i brojnim odborima.

Napisao je više knjiga, protivio se embargu protiv Kube, zauzeo je stajalište protiv izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Nekadašnja državna tajnica Condoleezza Rice odala je počast umrlom Schulzu nazivajući ga “velikim čovjekom američke države”, “istinskim domoljubom” koji je “svijet učinio boljim”.

Komentari