Ukrajinski predsjednik Zelenskij zaražen koronavirusom

profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij testiran je pozitivno na koronavirus, priopćio je u ponedjeljak ured predsjednika.

“Šef države osjeća se dobro te će nastaviti obavljati svoje dužnosti na daljinu u samoizolaciji”, priopćio je njegov ured.

“Unatoč svim mjerama karantene, i moj rezultat je pozitivan. Imam 37.5, a svima želim 36.6!”, napisao je Zelenskij na društvenoj mreži Telegram, referirajući se na svoju tjelesnu temperaturu.

U ponedjeljak je, ubrzo nakon objave ukrajinskog predsjednika, na svom Facebook profilu da je pozitivan na koronavirus objavio i predstojnik njegova ureda Andrej Jermak.



Zelenskijeva supruga Olena zarazila se u lipnju koronavirusom te je nekoliko tjedana provela u bolnici.

Ukrajina je u ožujku uvela karantenu kako bi zaustavila širenje koronavirusa. Krajem svibnja, vlada je počela olakšavati restriktivne mjere.

No broj zaraženih narastao je krajem rujna te je ostao visok tijekom listopada i ranog studenog, zbog čega je vlada produžila mjere karantene do kraja godine.

Premijer Denis Šmigal rekao je prošli tjedan da bi dnevni broj novozaraženih do kraja studenog mogao skočiti na 15.000, i na 20.000 do kraja godine.

Ukrajinsko ministarstvo zdravstva reklo je prošli tjedan da je situacija s koronavirusom blizu katastrofalne te da se nacija mora pripremiti na najgore.

Zelenskij je ranije u ponedjeljak rekao da bi Ukrajina mogla uvesti karantenu za vikende kako bi spriječila širenje zaraze te da takav potez ne bi imao negativan učinak na ekonomiju.

Komentari