Ukrajina dobila pristup crnim kutijama

Facebook

Iranske vlasti omogućile su pristup crnim kutijama ukrajinskim stručnjacima koji će istraživati uzroke pada putničkog zrakoplova, no dok Kijev ne isključuje nijednu hipotezu, Iran odbacuje izjave nekih zemalja, napose Kanade, da je Boeing 737 pogođen projektilom.

“Naš tim je sada dobio pristup crnim kutijama, uskoro planiramo početi rekonstrukciju razgovora” koji su u njima snimljeni, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko na tiskovnoj konferenciji.

Pristajko je rekao da ukrajinski istražitelji imaju “punu suradnju” Teherana i “potpuni pristup” krhotinama zrakoplova na mjestu nesreće i komunikaciji pilota s iranskim kontrolnim tornjem.

Kijev je poslao u Iran pedesetak stručnjaka radi istrage o padu Boeinga 737 Ukraine International Airlinesa koji je letio u Kijev, a srušio se u srijedu, pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade, uglavnom Iranaca i Kanađana, ali i jedanaestero Ukrajinaca.



Nesreća se dogodila nekoliko sati nakon ispaljivanja iranskih raketa na dvije baze u Iraku u kojima su bili stacionirani američki vojnici, kao odgovor na ubojstvo iranskog generala Sulejmanija u američkom napadu nekoliko dana ranije.

Sjedinjene Države, Kanada, Velika Britanija i Nizozemska ocijenile su da je Boeing sigurno srušila iranska raketa, što Teheran odlučno niječe.

“Jedno je sigurno, zrakoplov nije pogođen raketom”, rekao je novinarima predsjednik iranske Organizacije za civilno zrakoplovstvo Ali Abedzadeh.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova rekao je u petak da “ne odbacuje nijednu pretpostavku”. Ako se potvrdi da je uzrok pada zrakoplova raketa, Kijev će tražiti kažnjavanje krivaca i odštetu, dodao je.

“Prvo ćemo prikupiti sve informacije, a zatim ćemo izvući vlastite zaključke”, dodao je, istaknuvši da želi “poštenu i nepristranu” istragu.

Komentari