Uhićenja dvojica pripadnika vojske bosanskih Srba zbog ratnih zločina. Jedan je djelatni policajac

Dvojica bivših pripadnika vojske bosanskih Srba, od kojih je jedan danas djelatni policajac, uhićena su u srijedu pod sumnjom da su počinili teške ratne zločine na području Foče u istočnoj Bosni.

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je kako su uhićeni policajac iz Foče (52) te još jedan muškarac (54), a obojicu ih se tereti da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Dosadašnjom je istragom utvrđeno kako su njih dvojica sudjelovala u kampanji etničkog čišćenja koju su 1992. na području Foče provele paravojne postrojbe bosanskih Srba ubijajući, protjerujući i pljačkajući stanovništvo bošnjačke nacionalnosti. Drugoga se izravno tereti da je osobno ubio najmanje pet starijih osoba bošnjačke nacionalnosti i to uporabom hladnog oružja, a zatim je njihova tijela zapalio zajedno s kućom u kojoj ih je smaknuo.

Naknadno je ubio još jednu ženu te zlostavljao dva zatočena civila. Sadašnji policajac osumnjičen je da je sudjelovao u protuzakonitom zatočenju 17 civila, među kojima je bilo i malodobnih osoba. Šest zarobljenika današnji policajac i ostali ubili su pucajući na njih i bacajući na njih ručne bombe.



On je osumnjičen i za pljačku jedne žene od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita.

Komentari