U ‘zaključanoj’ Belgiji knjižare se ne zatvaraju: Čitanje u ‘lockdownu’ je od vitalne važnosti

pinterest

U samome centru Bruxellesa, jednom od najstrožih europskih ‘lockdowna’, jedna vrsta trgovina ne zaključava se ni usred pandemije, a to su knjižare.

Slavne belgijske čokoladarnice i pivnice ostat će zatvorene najmanje do prosinca, no vlasnik knjižare Marc El Khadem kaže da ništa ne može spriječiti prodaju onoga što Belgija smatra “vitalno važnim”.

“U doba tjeskobe i nesigurnosti koja nas svodi na vlastitu smrtnost, knjiga je najbolja hrana za dušu i poticaj na razmišljanje”, kaže El Khadem.

Otvorene belgijske knjižare potpuna su suprotnost Francuskoj u kojoj je njihovo zatvaranje izazvalo negodovanja i prosvjede.



“Čitanje u ‘lockdownu’ od vitalne je važnosti”, tvrdi i Francois Bellet, umirovljenik iz Bruxellesa koji je naslagao mnoštvo knjiga koje kani pročitati do kraja mjeseca. Odluku o zatvaranju knjižara u Francuskoj ne može shvatiti.

“To pokazuje da vlastodršci nisu zainteresirani za knjige. To je put u pakao, i to u Francuskoj, najliterarnijoj zemlji svijeta”.

“Suosjećamo, apsolutno smo solidarni sa svojim francuskim kolegama i onima kojima je čitanje važno”, kaže El Khadem.

U bolnicama Belgije, zemlje s 11,5 milijuna stanovnika, trenutačno je više od 6000 oboljelih od covida-19 i nedavno su uvedene stroge restriktivne mjere da bi se suzbilo daljnje širenje virusa.

Komentari