U Velikoj Britaniji više od 20.000 umrlih od koronavirusa, restriktivne mjere u Sloveniji ostaju na snazi

Ilustracija Foto: Twitter

Velika Britanija u subotu je premašila 20.000 umrlih od covida-19, nakon što su bolnice u Engleskoj prijavile 711 umrlih u prethodna 24 sata.

Dok broj mrtvih raste, vlada je pod sve glasnijim kritikama zbog svog odgovora na pandemiju. Sporije je uvela karantenu od europskih zemalja i bori se da poveća mogućnosti testiranja.

Sredinom ožujka glavni vladin znanstveni savjetnik rekao je da bi zadržavanje broja umrlih ispod 20.000 bio “dobar ishod”.

Velika Britanija peta je po službenom broju umrlih od koronavirusa u svijetu, poslije SAD-a, Italije, Španjolske i Francuske. Stručnjaci očekuju da bi stopa smrtnosti mogla početi brzo padati u sljedećih nekoliko tjedana.



Ukupan broj smrtnih ishoda vjerojatno će biti tisućama viši, kad se doda i broj umrlih u domovima za stare i nemoćne. Od 10. travnja broj umrlih u bolnicama podcijenjen je za oko 40 posto.

Steven Powis, ravnatelj Državne zdravstvene službe (NHS) u Engleskoj za BBC je izjavio: “Potrajat će, možda će trebati i godine, da se sagledaju sve posljedice pandemije u ovoj zemlji”.

Premijer Boris Johnson još se oporavlja nakon što se ozbiljno razbolio od covida-19 početkom ovog mjeseca, a u njegovoj odsutnosti vladini ministri su se borili da objasne visoku stopu smrtnosti, ograničena ispitivanja i nedostatak zaštitne opreme za medicinske radnike i njegovatelje.

Postoje zabrinutosti da bi ograničeno testiranje moglo značiti spor izlazak iz karantene i lošiji ishod za britansko gospodarstvo, peto po veličini na svijetu.

Iznenađujuće pozitivno međutim situaciju je komentirao Powis rekavši je da NHS nije preplavljen na način na koji su bile bolnice u nekim drugim zemljama.

Pružatelji zdravstvene zaštite sada se pripremaju za više tretmana osoba oboljelih od drugih bolesti, poput ponovnog pokretanja planiranih operacija.

“Kako sada broj pacijenata s koronavirusom počinje padati, apsolutno je vrijeme da se opet počnemo s jačanjem ostalih zdravstvenih usluga”, rekao je.

Restriktivne mjere poput ograničenja kretanja na područje matične općine ostat će na snazi najmanje do kraja prvosvibanjskih blagdana, odnosno još 1. i 2. svibnja, poručio je u subotu preko Twittera premijer Janez Janša, dodajući da se o nekim mjerama popuštanja razmišlja.

Restriktivne mjere u Sloveniji ostaju na snazi

Kako je naveo, stručnjaci u Sloveniji i oni na razini EU-a ubrzano pripremaju standarde  za ponovno pokretanje različitih djelatnosti poput školstva, turizma i javnog prometa kako bi se one mogle u uvjetima epidemije odvijati barem u ograničenom opsegu.

Slovenska vlada u petak je razmotrila stanje epidemije u državi i susjednim zemljama, te izradila prijedlog mogućih dodatnih popuštanja mjera koje su sada na snazi za razdoblje u svibnju i lipnju ove godine, a neke odluke mogla bi u tom smislu donijeti na svojoj slijedećoj sjednici  u srijedu idućeg tjedna.

Janša je građanima poručio da se Slovenija u borbi s koronavirusom uvrštava među najuspješnije države i kontrolira epidemiju, ali da je u popuštanju restrikcija treba biti vrlo oprezna, s obizirom na iskustvo država koje su u to krenule prerano.

Zbog toga i stanja u susjedstvu za Sloveniju i EU olakšavanje mjera i restrikcija događat će se postupno i uz “koronastandarde” za različite djelatnosti, pri čemu će u nekim situacijama za duže vremena biti potrebno dezinficiranje ruku i površina, držanje sigurnosne fizičke udaljenosti i nošenje maski ondje gdje se fizička distanca ne može provoditi, upozorio je slovenski premijer.

Glavna vladina infektologinja Bojana Beović poručila je preko Twittera da ukidanje zabrane napuštanja matičnih općina još najmanje tijekom prvosvibanjskih blagdana ne treba očekivati niti će do toga doći jer bi inače došlo do velikih masovnih kretanja stanovništva, što bi povećalo mogućnost novog rasta dnevnih zaraza koronavirusom.

Komentari