U unutarnje dijelove grčkih ugostiteljskih objekata mogu ući samo cijepljene osobe

Pixabay

Je li u redu da se odvajaju cijepljeni od koronavirusa od necijepljenih, vjerojatno je pitanje za analizu. No, restrikcije po kojima samo cijepljeni mogu biti posluženi u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata kao što su restorani, barovi i kafići, stupile su na snagu u Grčkoj.

U zatvorene dijelove tih objekata mogu ući samo posjetitelji koji imaju dokaz da u cijepljeni. To je posljednja mjera kojom grčke vlasti žele spasiti ostatak turističke sezone, a odnosi se i na strane turiste.

Neke cijepljene osobe smatraju da je to “cijena koju će platiti” oni koji se ne žele cijepiti.

“Slažem se da bi cijepljeni trebali imati neke privilegije”, rekao je Yiannis Kamalakis, posjetitelj kafića u Ateni, objavio je Reuters.



On smatra da tko se ne želi cijepiti – ne treba, to je njegov izbor, ali ta odluka sa sobom donosi i život s određenim ograničenjima.

Ispred grčkog parlamenta okupilo se više od pet tisuća protivnika cijepljenja, a prilikom prosvjeda mahali su grčkim zastavama i drvenim križevima.

U potpunosti je cijepljeno oko 41 posto Grka starijih od 15 godina. Grčka vlada je uvela obvezno cijepljenje za radnike u zdravstvenom sektoru i djelatnike domova za starije i nemoćne.

“Vjerujem da bi cijepljeni trebali imati prednosti pred necijepljenima. A s obzirom da sam cijepljen volio bih da su i ostali oko mene također cijepljeni”, rekao je za Reuters Leonidas Chalaris, posjetitelj unutarnjeg dijela kafića.

Grčka vlada je pokrenula aplikaciju COVID FREE GR, kojom se skeniraju covid certifikati EU-a.

Inače, tamošnja ekonomija prošle je godine pala za 8,2 posto te je snažno pogođena zatvaranjima tijekom pandemije.

“Podržavamo vladine mjere. Naša je jedina zabrinutost rast cijene poslovanja”, rekao je Yiannis Chatzitheodosiou, čelnik atenske trgovinske komore.

Komentari