U trenutku kada je u SAD-u počela najveća kampanja cijepljenja, od koronavirusa je umrlo preko 300.000 ljudi

Ilustracija Foto: profimedia

Broj mrtvih u SAD-u od koronavirusa prešao je u ponedjeljak 300.000, u trenutku kada je u zemlji počela najveća kampanja cijepljenja u povijesti.

Najmanje 300.267 ljudi umrlo je širom SAD-a od početka pandemije, pokazuju podaci Sveučilišta John Hopkins.

Zemlja je prijavila više od 16 milijuna slučajeva zaraze, što je najviši broj od svih zemalja u svijetu, i redovito ruši dnevne rekorde hospitalizacija zbog covida-19.

Kampanja cijepljenja počela je u ponedjeljak u toj zemlji, pa je tako medicinska sestra koja radi na odjelu intenzivne skrbi u bolnici u New Yorku javno primila prvu dozu.



Prioritet za Pfizer-BioNTech cjepivo su medicinski djelatnici s prve crte širom zemlje. Radi se o najvećem programu cijepljenja u američkoj povijesti.

Regulatori su tijekom vikenda dali konačno odobrenje potrebno za korištenje cjepiva po hitnom postupku. Logističke tvrtke koje surađuju s vladom počele su dostavljati doze iz Pfizerovih postrojenja do mjesta distribucije. Vojska cijeloj operaciji pruža logističku podršku, a jedan od izazova je držanje cjepiva na odgovarajućoj niskoj temperaturi.

Njujorški liječnik koji je pred kamerama primio cjepivo rekao je da mu ono daje “nadu” i signalizirao da se radi o prekretnici u pandemiji.

New York je bio epicentar zaraze u ožujku.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo rekao je da su djelatnici na prvoj liniji “heroji” koji su pokazali hrabrost tijekom pandemije.

Komentari