U tijeku afere Obamagate, bivši predsjednik kritizira Trumpa

Official White House Photo by Pete Souz)

Bivši američki predsjednik Barack Obama kritizirao je u subotu način na koji njegov nasljednik u Bijeloj kući Donald Trump upravlja koronakrizom u zemlji.

“Više nego išta drugo, ova pandemija je u potpunosti i konačno strgnula zavjesu nad idejom da mnogi koji su na javnim dužnostima znaju šta rade”, rekao je Obama u rijetkoj javnoj kritici aktualne administracije. Neki od njih ni ne prave se da znaju, istaknuo je.

Obraćajući se virtualno mladima s Povijesno crnih koledža i sveučilišta (HBCU) na njihovoj promociji, on nije imenovao Donalda Trumpa ili nekog drugog američkog dužnosnika.

Poručio je mladima da čine ono što smatraju ispravnim a ne “ono što je ugodno, što se smatra prikladnim, što je lako, tako razmišljaju mala djeca”.



“Nažalost puno onih koji se nazivaju odraslima, imaju krasne titule i važne poslove, i dalje misle na taj način, i zbog toga su stvari tako upropaštene”, dodao je, što se smatra aluzijom na dužnosnike Trumpove administracije koje se inače suzdržava kritizirati.

Ali prošli tjedan procurila je njegova izjava s privatne telekonferencije na kojoj je rekao da je način na koji Trump vodi pandemiju “krajnje kaotična katastrofa”.

Više od 1200 ljudi umrlo je u SAD-u od covida-19 u posljednja 24 sata. Ukupni broj umrlih sada je 89.000 što je više nego igdje drugdje u svijetu.

Afroamerikanci imaju i disproporcionalno visoki broj umrlih i hospitaliziranih u ukupnom broju u SAD-u, ističe BBC.

Obama se u govoru osvrnuo i na rasizam u SAD-u i slučaj 25-ogodišnjeg crnca koji je ubijen na trčanju u veljači u Georgiji.

“Budimo iskreni: bolest poput ove samo stavlja pod svjetla reflektora temeljne nejednakosti i ekstra teret s kojim se crnačka zajednica kroz povijest u ovoj zemlji morala nositi”, rekao je.

Bartulica: Biden je osobno umiješan u cijelu zloporabu moći i ne može se iz toga izvući

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države osim pandemije trese i prvorazredni politički skandal koji poznavatelji prilika nazivaju trilerom koji bi trebao zabrinuti svakog Amerikanca.

“Ovu aferu koja teško optužuje Obamu i Bidena ne mogu opravdati ni najveće televizijske mreže u SAD-u koje su sklone ljevici i Obami, poput CNN-a i CBS-a te Washington Posta i New York Timesa koji već tri godine stvaraju histeriju protiv Trumpa, a na kraju je sve ispalo suprotno od onoga što su iskonstruirali u medijma”, navodi Bartulica dodavši da je u cijeloj priči posebno nastradao ugledni general Michael Flynn kojemu je, kaže, Obama sve smjestio.

Bartulica inače napominje da CNN u SAD-u posprdno zovu Clinton News Network, ali i da sam CNN više “ne glumi objektivnost” i da zagovara ljevičarsku agendu, poput New York Timesa koji je napadima na Trumpa srozao svoj ugled tobože objektivnog medija, dok je Washington Times kupio vlasnik Amazona Jeff Bezos kako bi se mogao obračunavati s neistomišljenicima.

U aferi bi mogao posebno nastradati Biden, kaže Bartulica, jer je osobno umiješan u cijelu zloporabu moći i ne može se iz toga izvući budući da ga objavljeni dokumenti direktno optužuju, a prevelika bliskost Obamine administracije s Kinom, kaže Bartulica, postat će velika tema u američkoj javnosti koju će Trump itekako iskoristiti u predizbornoj kampanji, piše Dnevno.hr.

Bartulica o aferi Obamagate: Biden je osobno umiješan u cijelu zloporabu moći i ne može se iz toga izvući

Komentari