U talijanskom parlamentu glasuje se o povjerenju premijeru Conteu

Twitter

Talijanski premijer Giuseppe Conte suočava se u ponedjeljak u Zastupničkom domu parlamenta s glasovanjem o povjerenju te je njegova politička budućnost nakon raspada koalicije dovedena u pitanje.

Ukoliko i preživi današnje glasanje sljedeća ga prepreka očekuje u utorak: još jedno glasanje o povjerenju njegovoj vladi lijevog centra, ovaj puta u Senatu.

Nezavisni 56-godišnji premijer mora preživjeti oba glasanja o povjerenju, a ako ne uspije njegova bi vlada mogla pasti.

Probleme mu je izazvala odluka bivšeg premijera Mattea Renzija da iz koalicije povuče svoju stranku Italia Viva, čime je vlada izgubila većinu u parlamentu.



Nakon tjedana kritike i prijetnja, Renzi je prije pet dana na tiskovnoj konferenciji objavio da dvije ministrice iz njegove stranke odlaze iz vlade: Teresa Bellanova (poljodjelstvo) i Elena Bonetti (obitelj).

Jedna od glavnih Renzijevih pritužbi na Contea jesu premijerovi planovi o tome kamo usmjeriti 200 milijardi eura sredstava Europske unije namijenjenih obnovi zemlje.

Renzi je optuživao Contea da pokušava zaobići parlament u odlučivanju.

Ukoliko Conte ne nađe novog partnera za svoju koaliciju ili ne postigne neki dogovor s Renzijem prijete mu izbori koji bi mogli otići na stranu desnih populista.

Jedna od opcija koje su mu otvorene bila bi da pokuša okupiti skupinu tzv. “odgovornih” parlamentaraca iz oporbenih redova koji bi obećali poduprijeti njegovu vladu u odsutnosti Italije Vive.

Da bi to učinio, mora naći 25 zastupnika u 630-članom donjem domu i 18 u 315-članom Senatu.

Postoje izgledi da oformi novu koaliciju, treću od kada je preuzeo premijersku dužnost 2018., ili da pronađe način da oformi vladu nacionalnog jedinstva.

Glasanje o povjerenju počinje nakon Conteovog obraćanja u podne.

Komentari