U svijetu je više od 1,86 umrlih od covida-19, a zaraženo više od 86 milijuna ljudi

Twitter

Više od 1,86 milijuna ljudi umrlo je zaraženo covidom-19 od kraja prosinca 2019., a više od 86 milijuna je zaraženo, prema podacima do srijede u podne koje donosi agencija France presse uz naglaske o stanju pandemije u svijetu.

Službeno je u svijetu potvrđeno 86,39 milijuna zaraženih novim koronavirusom od početka pandemije koja je krenula iz kineske pokrajine Wuhan.

Zemlja najpogođenija pandemijom su Sjedinjene Države s 357.377 umrlih, a slijede Brazil sa 197.732 umrlih, Indija sa 150.114, zatim Meksiko sa 128.822 umrlih te Italija sa 76.329 izgubljenih života od posljedica covida-19.

Zbog porasta broja novozaraženih Engleska je ušla u treće po redu ‘zatvaranje’ koje će vlada, kako je obećala, iskoristiti da do sredine veljače cijepi gotovo 14 milijuna ljudi.



Ujedinjeno Kraljevstvo u utorak je prvi put potvrdilo više od 60.000 novozaraženih u 24 sata, što pokazuje težinu krize u Engleskoj i Škotskoj na početku novog zatvaranja zbog pandemije te je građanima naređeno da ostanu kod kuće.

Prema Nacionalnom statističkom uredu, prošli se tjedan novim koronavirisom u Engleskoj zarazilo 1,12 milijuna ljudi, tj. jedan na 50 stanovnika.

Nizozemska posljednja u EU počela s cijepljenjem

Nizozemska je u srijedu postala zadnja članica Europske unije koja je krenula cijepiti stanovnike protiv covida-19, uz žestoke kritike zbog sporosti kojom je krenula u kampanju cijepljenja.

Prva osoba koja je primila cjepivo je medicinska sestra u domu za starije osobe u Veghelu na jugoistoku zemlje. Prioritetnu skupinu čine zdravstveni djelatnici.

Cijepljenje u ostalim članicama EU-a krenulo je 27. prosinca.

EU odobrio cjepivo Moderne

Europska agencija za lijekove (EMA) dala je zeleno svjetlo cjepivu američkog proizvođača Moderna.

EMA je time nakon Pfizer/BioNTech cjepiva, odobrila i drugo po redu u jeku kritika o sporoj vakcinaciji u zemljama članicama.

Kanada i SAD odobrile su cjepivo Moderne u prosincu, a u odnosu na Pfizer/BioNTech cjepivo koje se skladišti na -70C, Modernino se može čuvati na -20 Celzijevih što je velika prednost pri distribuciji-č

Kina: odsječen grad Shijiazhuang

Svi cestovni pravci prema Shijiazhuangu u srijedu su blokirani nakon otkrića da je taj grad postao novo žarište koronavirusa.

Kineske vlasti žele što prije suzbiti širenje zaraze u tom gradu udaljenom 300 kilometara južno od Pekinga. Na području od 11 milijuna stanovnika žurno su zatvorene sve škole.

Pad britanskog tržišta automobila

Tržište automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu zabilježilo je 2020. pad od 29,4 posto, sa samo 1,63 milijuna novorergistriranih automobila. To je najniža razina od 1992. godine.

Ženska nogometna zvijezda pozitivna na koronu

Svjetska ženska nogometna zvijezda, 31-godišnja Alex Morgan, dva puta svjetska prvakinja u ekipi SAD-a, u srijedu je objavila da je pozitivna na novi koronavirus SARS-CoV-2.

Zbog zaraženih u momčadi Manchester Cityja jučer je odgođen susret s Evertonom. Od covida-19 je obolio vratar Scott Carson, mladi srednji vezni igrač Cole Palmer i jedan dužnosnik kluba.

Komentari