U Švedskoj ranjeno nekoliko policajaca tijekom sukoba s prosvjednicima

profimedia

Nekoliko policajaca lakše je ozlijeđeno u Malmou na jugu Švedske tijekom sukoba s prosvjednicima koji su u petak navečer prosvjedovali jer su simpatizeri krajnje desnice zapalili Kuran, objavila je policija u subotu.

Između deset i dvadeset prosvjednika je privedeno, a kasnije su svi pušteni, rekao je glasnogovornik policije. Prosvjednici su bacali predmete na snage reda, navela je policija nakon sukoba u industrijskom dijelu Malmoa gdje je zapaljen Kuran.

Kuran je zapalila skupina povezana s danskom strankom krajnje desnice Stram Kurs (Tvrda linija), prema podacima policije na koju se poziva lokalni tisak.

Dan nakon incidenata u trećem švedskom gradu po veličini, gdje živi oko 320.000 stanovnika, od kojih više od 40 posto stranog podrijetla, stanje se smirilo.



Šef Stram Kursa, Rasmus Paludan, poznat po protumuslimanskim provokacijama, trebao je u petak doći u Malmo organizirati protuislamski prosvjed gdje je trebao pozvati na paljenje Kurana.

Na dvije godine mu je zabranjen ulazak u Švedsku, jer njegovo ponašanje predstavlja opasnost i “prijetnju za temeljne interese društva”.

Nekolicina njegovih simpatizera se ipak okupila tijekom dana, i tada je privedeno šest osoba, osumnjičenih za poticanje mržnje, prema podacima policije.

Rasmus Paludan, odvjetnik i youtuber, 2019. je zapalio Kuran prekriven šunkom.

Prošle godine mu je mjesec dana mu bio blokiran Facebook profil nakon njegove objave u kojoj izjednačava imigraciju i kriminal.

Komentari