U Srbiji ukupno 1.908 oboljelih od koronavirusa, 51 osoba preminula

Twitter

U Srbiji je u zadnja 24 sata preminulo još sedmero oboljelih od covida-19, a zabilježena su 284 nova slučaja zaraženih koronavirusom, tako da je broj zaraženih porastao na 1908, priopćeno je u nedjelju na tiskovnoj konferenciji zdravstvenog stožera Vlade Srbije.

Od subote popodne do nedjelje u 15 sati testirano je 959 osoba, dosad su hospitalizirane ukupno 1082 osobe, od kojih je 98 pacijenata na respiratorima.

U privremenoj bolnici, organiziranoj u dvoranama Beogradskog sajma, smješteno je 88 pacijenta s lakšom kliničkom slikom, a jedan od njih je na temelju dvaput potvrđenog negativnog testa otpušten kao oporavljen od covida-19.

U Srbiji je od službene pojave epidemije 6. ožujka do nedjelje u 15 sati testirano ukupno 7360 građana, preminula je 51 osoba, a postotak smrtnosti u odnosu na broj zaraženih je 2,67 posto.



“Promjenit ćemo se mi poslije covida-19, ostat će strah od koronavirusa… Trebamo pričekati još neko vrijeme i vidjeti kako će se stvari dalje razvijati, kakva će biti situacija na južnoj hemisferi”, oscijenio je epidemiolog i član zdravstvenog stožera dr. Predrag Kon.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je ranije danas novinarima da je koronavirusom zaraženo i 60 pripadnika Vojske Srbije koji su radili na prijemu i trijaži državljana Srbije po povratku iz inozemstva.

Ministar obrazovanja Mladen Šarčević izjavio je da kod jednog od njegovih savjetnika te još dvoje djelatnika ministarstva potvrđen koronavirus.

Prošlog tjedna od covida-19 preminuo je tajnik u ministarstvu za zaštitu okoliša.

Srbija u iščekivanju udarnog vala u petom tjednu od početka epidemije priprema dodatne kapacitete privremenih bolnica, među kojima je Vojnomedicinski centar (VMC) u beogradskoj općini Palilula sa 106 priključaka za kisik i 60 respiratora.

Od ponedjeljka u 7.30 sati, VMC će “na zahtjev civilnog zdravstva” biti spreman primiti prve pacijente, najavio je ministar obrane Aleksandar Vulin.

U Srbiji je dosad u Beogradu i tri regionalna centra – Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, spremno oko 6000 kreveta za prijem bolesnika s lakšom kliničkom slikom kako bi se bolnice rasteretile za prijem najtežih pacijenata.

Vučić je rekao novinarima da će struka donijeti odluku o tome hoće li se uvesti 24-satna zabrana kretanja kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, a da njemu neće biti problem to podržati.

“Nikada nisam bježao od odgovornosti, nisam bježao od bijesa građana koji će naknadno shvatiti da je nešto učinjeno za njihovo dobro i zdravlje”, rekao je on za televiziju Prva.

Vučić je, tijekom posjeta skladišu medicinske opreme u Krnješevcima pored Beograda, izjavio da je Srbija učinkovitije od mnogih zemalja osigurala maske i respiratore i poručio je da “predstoje teški dani, ali da mnogi toga nisu svjesni”, naglasivši kako su dosadašnjim mjerema “spaseni životi stotina ljudi”.

“Nećemo dovoditi naše liječnike u situaciju da odlučuju koga će isključiti s respiratora, a koga ne”, rekao je Vučić.

Komentari