U Srbiji počeli uhićivati novinare koji upozoravaju na loše stanje u njihovom zdravstvenom sustavu

izvor: blic.rs

Novinarki srpskog protala Nova.rs Ani Lalić određeno je sinoć u PU u Novom Sadu zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da bi mogla da ponoviti kazneno djelo, objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede, potvrdio je njen odvjetnik Srđan Kovačević.

On je kazao da saslušanja nije bilo, već da joj je samo uručeno rješenje.

“Ja sam bio tijekom pretresa, policija se korektno ponašala. Izvršili su pretres njenog stana i zadržali laptop i dva mobilna telefona – službeni i privatni. Potom su je doveli u policijsku stanicu i iskucali joj rešenje,” kazao je on.

Prema njegovim riječima, Ana će biti u pritvoru dok je ne saslušaju. Odvjetnik je izrazio nadu da će se to dogoditi što prije.Pisala o stanju u zdravstvu

Nova.rs je objavila tekst pod naslovom “KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre” u kome je Lalićeva navela da KCV-u ima problem s “kroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno kaotičnim uvjetima rada u vrijeme pandemije”.

Iz Kliničkog centra Vojvodine reagirali su povodom teksta, obavjestivši tužiteljstvo i policiju, i optužili novinarku da je tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove. Ubrzo zatim, policija je zakucala na njena vrata.

Ana Lalić je odgovorila da je KC Vojvodine urušio sam sebi ugled, a cijelo njeno pismo možete pročitati na linku.

‘Ne mogu nas ušutkati’

“Ana Lalić je vrhunski profesionalac, hrabra novinarka koja neće nikad ustuknuti pred silom bilo da dolazi od vlasti, mafije, policije, tužiteljstva, što je sad u Srbiji, nažalost, sve izmiješano. Najlažljivija vlast ‘u novijoj srpskoj povijesti’ se okuražena izvanrednim stanjem drznula hapsiti čestite novinare pod optužbom da lažima šire paniku. Nema tih zaključaka, uredbi i izvanrednih stanja koja mogu ograničiti novinarke i novinare kao što je Ana Lalić da ne rade svoj posao. Ne mogu ušutkati ni ostalih 80 novinara i urednika portala Nova.rs, osim da ih sve odvedu u pritvor”, rekao je noćas glavni i odgovorni urednik Veselin Simonović.

‘Hitno obustaviti postupak protiv Ane Lalić’

Građanski preokret poziva nadležnog tužitelja da obustavi postupak protiv novinarke Ane Lalić i naloži policiji njeno hitno puštanje iz pritvora.

“Nedopustivo je da se suština njenog novinarskog posla – da javnosti prenese informacije do kojih je došla, a u vezi sa stanjem u Kliničkom centru Vojvodine, bude tretirano kao djelo zbog kojeg se lišava slobode. O izazivanju panike u javnosti nema ni govora jer građani dobro znaju u kakvom je stanju srpsko zdravstvo godinama unazad, koliko mu nedostaju oprema i lijekovi, a prije svega liječnici i medicinski tehničari. Zbog onoga što je Lalić prenijela ne mogu biti čak ni iznenađeni, a kamoli uznemireni. U ovom slučaju radi se o panici druge vrste, a to je panika vladajuće garniture od sve većeg broja ljudi koji dižu glas protiv državne mašinerije laži i od novinara koji imaju hrabrosti da to objavljuju”, piše u priopćenju Građanskog preokreta, prenosi N1.

Komentari