U Srbiji napeto, tisuće prosvjednika se okupilo ispred Skupštine

screenshot

Između 1.500 i 2.000 pristaša vladajuće Srpske napredne stranke okupilo se danas ispred Skupštine Srbije. Oni daju podršku zastupnicima te stranke Aleksandru Martinoviću i Sandri Božić, koji štrajkaju glađu, a kordoni žandarmerije odvajaju ih od nekoliko stotina pristaša koji su ondje u znak podrške čelniku oporbenog pokreta Dveri Bošku Obradoviću, koji također štrajka glađu. Okupljeni naizmjenično uzvikuju parole podrške, a oko Skupštine je veliki broj pripadnika sigurnosnih snaga.

“Situacija je eskalirala. Maloprije se dogodio incident kada je ovdje došao Dragan Đilas. On je pokušao proći kroz sve ove ljude i uputiti se ka Skupštini Srbije. Tada ga je dio mase pokušao napasti. Reagirala je Žandarmerija, nekako ga zaštitila i sprovela do stepenica. Poletjele su i boce iz mase,” javlja reporterka Al Jazeere balkans iz Beograda Jelena Glušac.

Tijekom javljanja istaknula je kako prije nekoliko sati situacija nije bila tako dramatična jer je na prostoru ispred Skupštine bilo tek stotinjak ljudi, od kojih su većina bili i prolaznici koji su zastali i gledali što se događa. No, kasnije tijekom dana,



“prema srpskom parlamentu slile su se rijeke ljudi”, navodi Glušac u svom izvještaju.

Dvije skupine razdvajaju pripadnici policije i Žandarmerije, javlja i beogradska agencija Beta.

Tijekom večeri je objavljeno kako je Sandra Božić prekinula štrajk glađu, a Martinović i Obradović su nastavili.

Obradović je rekao kako nastavlja sa štrajkom glađu i da je večerašnja slika razlog zašto se odlučio na taj potez. “Slika podijeljene Srbije, slika koja nas vodi u atmosferu građanskog rata koja nikome normalnom nije poželjna. Zašto su ovo večeras uradili?”, pita se Obradović. Ponovio je da treba nadvladati probleme u kojima se država nalazi i da se politička kriza treba riješiti “normalnim dijalogom”.

“Sve ovo što se večeras dogodilo dodatno uvjerava u kolikoj se opasnosti ovo društvo nalazi ako nastavimo putem međusobnih sukoba. Ne znam kuda ovo vodi, ne znam zašto je ovo Aleksandru Vučiću potrebno, ne znam što želi postići. Mora prikočiti, mora shvatiti da je opasan put kojim je krenuo”, rekao je Obradović.

Obradović je u trenutku kad je došao lider oporbene Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, ali i drugi članovi Saveza za Srbiju, sišao sa stepenica do ljudi koji mu pružaju podršku.

Boško Obradović/screenshot

Đilas je apelirao “na ljude u čijim rukama je nož i pogača da stanu više jer 63 posto građana nije sad za izbore”.

“Ljudi, ovo nije sigurno, korona nije prošla. Sjedite da razgovaramo, da dogovorimo uvjete pa možemo u drugoj polovici godine na izbore da smanjimo tenzije u ovoj zemlji”, poručio je Đilas.

Pristalice SNS-a pred parlamentom su uzvikivale “Boško fašisto” i nosile zastave Srbije kao i transparent sa zajedničkom fotografijom predsjednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Xija Jinpinga, uz natpis “Srbi i Kinezi braća zauvijek”.

Lider Dveri Boško Obradović jučer je započeo štrajk glađu ispred Skupštine Srbije tražeći odgodu izbora i pregovore vlasti i oporbe poslije čega je i dvoje zastupnika SNS-a stupilo u štrajk glađu sa zahtjevom da Tužiteljstvo poduzme mjere po Kaznenom zakonu protiv skupine koja je u petak izazvala incident ispred parlamenta, a u kojoj je bio i sam Obradović.

Na stubištu Skupštine u nedjelju je prvi počeo štrajk glađu nezavisni Miladin Ševarlić zbog neprimjenjivanja Rezolucije 1244 na Kosovu i, kako on to tumači, kršenja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, ali je od štrajka danas odustao, javlja N1 Srbija.

 

Komentari