U Srbiji još sedam žrtava koronavirusa, stručnjaci uvjereni da virus jenjava

Twitter

Virus jenjava u većem dijelu Srbije, ustvrdio je član državnog Kriznog stožera epidemiolog Predrag Kon u subotu, kada je potvrđena smrt još sedmero zaraženih i 304 nova slučaja oboljelih u zadnja 24 sata.

“Mi odlično stojimo i to treba reći”, rekao je Kon na redovitoj konferenciji za tisak Krinog stožera.

U Srbiji je ukupno 5.944 oboljelih od početka epidemije 6. ožujka i 117 umrlih .

“Građani moraju shvatiti da je veliki broj nas zaražen, a da nema nikakve simptome, zbog čega je i dalje važna socijalna distanca kako bi se spriječilo prenošenje koronavirusa”, istaknuo je član stožera, pokrajinski tajnik za zdravstvo Vojvodine Zoran Gojković.



On je, naglasivši da se nacija suočava “s nevidljivim neprijateljem”, objasnio kako se kod velikog broja ljudi bilježe aspimptomatski oblici zaraze i bolest prolazi bez simptoma.

Epidemiolog Kon je ocijenio da će poslije Uskrsa “sigurno doći do ublažavanja mjera”, ali da će to biti “jako, jako postupno” .

Kon je savjetovao građanima da propuste dolazeću ljetnu sezonu te i, a vrijeme godišnjih odmora provedu u Srbiji.

“Uvijek je bolje biti u svojoj zemlji i ne dobiti infekciju u tuđoj, to je najjednostavnije obrazloženje”, rekao je Kon.

Mediji u Srbiji objavili su danas, pozivajući se na podatke američkog sveučilišta Johns Hopkins, da Srbija ima “drugu najnižu stopu smrtnosti od koronavirusa u usporedbi sa zemljama u regiji”.

Po tim podacima, najveću stopu smrtnosti od covida-19 u regioji ima Rumunjska sa 5,1 posto, slijedi Albanija s pet posto, Slovenija i Bugarska s po 4,8 posto, Sjeverna Makedonija (4,3), BiH (3,7), te Hrvatska s dva posto, dok najnižu stopu smrtnosti u regiji ima Crna Gora – 1,3 posto.

U Srbiji je od početka epidemije 6. ožujka testirano ukupno 36.028 osoba, od dosad 5.994 oboljelih na bolničkom liječenju ih je 3.853, a zbog teške kliničke slike 126 pacijenata je na respiratorima.

U Srbiji je od petka u 17 sati na snazi dosad najdulji policijski sat koji će trajati do utorka u pet ujutro.

Pravoslavni vjernici i sutrašnji će Uskrs provesti u karanteni, s obzirom na to da vladine mjere, usvojene na preporuku medicinskih stručnjaka iz zdravstvenog Kriznog stožera, podrazumijevaju i zabranu svih uskrsnih slavlja i bogoslužja u pravoslavnim crkvama.

Komentari