U Srbiji još jedan težak dan, preko 400 zaraženih koronavirusom,10 mrtvih

Twitter

Srbija je danas službeno prijavila još 10 žrtava Covida 19, ukupno 518 od početka epidemije 6. ožujka, a već treći dan zaredom ima i više od 400 novozaraženih na dnevnoj razini, premda taj broj opada, s 426 slučajeva 22. srpnja na 409 u posljednja 24 sata.

Prema priopćenju Kriznog stožera u petak popodne, među rezultatima 10.634 testirane osobe pristiglim od četvrtka u 15 sati, potvrđeno je 409 pozitivnih na koronavirus, na bolničkom liječenju je 4.575 pacijenata, dok je 167 na respiratorima, što je postupno smanjenje u odnosu na prethodna dva dana.

Najviše oboljelih je i dalje u Beogradu i Novom Sadu, dok je  povećan broj zaraženih registriran u Kragujevcu i Kraljevu, pozornost epidemiologa je posvećena žarištima u Valjevu i Vrnjačkoj Banji, dok je “u drugim gradovima situacija uglavnom pod kontrolom”, rekao je Gojković.

Srbija je, od nultog pacijenta prijavljenog 6. ožujka, dosad testirala više od 600.000 stanovnika – zaključno s 24. srpnjem ukupno 601.984, a registrirano je 22.852 zaraženih, te prijavljeno 518 smrtnih slučajeva, uz postotak smrtnosti nešto veći od dva posto – 2,27%.



Komentirajući stajalište Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kako je epidemiološka situacija na zapadnom Balkanu ozbiljnija nego u drugim europskim zemljama, pokrajinski tajnik za zdravstvo Vojvodine i član državnog Kriznog stožera Zoran Gojković  ocijenio je da se “o uspješnosti borbe protiv koronavirusa može govoriti tek kada se epidemija završi”.

Gojković je ustvrdio kako su zemlje Balkana “u prvoj fazi” borbe protiv širenja koronavirusa “bile veoma uspješne”, te da je Srbija “po niskoj stopi mortaliteta” u pandemiji “jedna od najuspešnijih zemalja u Europi, čak i  u usporedbi s visokorazvijenim europskim zemljama”.

Komentari