U Srbiji i dalje visoki brojevi novozaraženih, Premijerka Brnabić prva će primiti cjepivo

Twitter

U Srbiji je u posljednja 24 sata od infekcije covidom-19 preminula 51 osoba, a među testiranih 16.617 uzoraka koronavirus je potvrđen u još 4426 slučaja, objavilo je u srijedu srbijansko ministarstvo zdravlja.

Prema epidemiološkom presjeku u srijedu, na bolničkom liječenju diljem Srbije su 9672 pacijenta, od kojih je 309 na respiratorima.

Od početka epidemije 6. ožujka do sada su testirana ukupno 2,188.004 uzorka, a zaraza koronavirusom registrirana je u 312.253 slučaja.

Zdravstvene vlasti službeno su prijavile 2833 smrtna slučaja, a stopa smrtnosti je 0,91 posto.



Unatoč nepovoljnim epidemiološkim pokazateljima, Srbija je u ponedjeljak djelomice ublažila ranije uvedena ograničenja radnog vremena, tako da sada ugostiteljski objekti i trgovački centri mogu raditi do 20 sati, umjesto do 18, kako je bilo određeno u prethodna tri tjedna.

Za petak je najavljena nova sjednica Kriznog stožera kada se očekuju mjere u povodu novogodišnjih i božićnih blagdana.

Premijerka prva u redu za cjepljenje

Srbijanska premijerka Ana Brnabić prva je osoba u Srbiji koja će primiti cjepivo protiv koronavirusa, priopćila je u srijedu tamošnja vlada.

U nacionalnom Institutu za virusologiju, cjepiva i serume “Torlak” cjepivo će primiti i dvoje članova Kriznog stožera – ministrica za rad, zapošljavanje i socijalnu skrb, te epidemiolog Predrag Kon.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u srijedu ujutro da od četvrtka počinje cijepljenje Pfizerovim cjepivom i da su na popisu prioriteta prvo domovi za starije, ali će prvo cjepivo primiti “netko iz vlasti”, kao dokaz valjanosti cjepiva.

“Hoću li to biti ja, Ana Brnabić ili Darija Kisić Tepavčević, vidjet ćemo”, rekao je Vučić novinarima.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Mirsad Đerlek u utorak je, potvrdivši da je u Srbiju stigao prvi kontingent s 4875 doza Pfizerova cjepiva, najavio da će predstavnici Agencije za lijekove i medicinska sredstva do kraja tjedna dati dozvolu za početak imunizacije tim cjepivom, a da cijepljenje počinje narednog tjedna.

Komentari