U Srbiji 97 potvrđenih slučajeva, imaju 6 000 kreveta za izolaciju, a iz inozemstva se vratilo više od 60 000 ljudi

Boris Kovacev /

U Srbiji je do četvrtka u osam sati potvrđeno ukupno 97 slučajeva koronavirusa, a među 46 testiranih uzoraka od srijede u 18 sati osam je bilo pozitivno i 38 negativno na COVID-19.

Na bolničkom liječenju zadržano je pet osoba, a u kućnoj izolaciji su tri pacijenta te je od ukupnog broja registriranih pacijenata šest u teškom stanju i na respiratorima.

Do osam sati u četvrtak u Srbiji je testirano ukupno 486 osoba.

Zdravstveni sustav Srbije ima spremnih 6.000 kreveta u slučaju potrebe za izolaciju oboljelih, priopćeno je u srijedu navečer na tiskovnoj konferenciji.


Premijerka Ana Brnabić upozorila je na zaključak stručnjaka sa sjednice Kriznog stožera da je od srijede počeo trend ubrzavanja širenja koronavirusa, uz ocjenu da će izvanredno stanje “trajati i četiri mjeseca bude li potrebno”.

Srbiji su poseban problem njezini državljani koji se vraćaju iz inozemstva, a kod kojih je potvrđen COVID-19, rekla je Brnabić, naglasivši da je to “poseban sigurnosni izazov”.

Od 14. ožujka do srijede u u osam sati u Srbiju se iz inozemstva vratilo 65.142 njezinih državljanina “što je nevjerojatan i neočekivan broj”, rekla je Brnabić.

“Mi ih stavljamo u samoizolaciju s provjerama ili ih hospitaliziramo, pa smo odlučili pooštriti mjere i sankcije da bismo zaštitili opću populaciju”, naglasila je Brnabić.

Svi povratnici iz inozemstva koji prekrše mjeru samoizolacije i kreću se suprotno preporukama nadležnih bit će smješteni u karantenu u objektima u Vršcu, Požarevcu i Pirotu..

Ako prekršitelji zaraze druge osobe i teško im naruše zdravlje, može im se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora, a u slučaju da uzrokuju smrt – kazna zatvora je od dvije do 12 godina, poručila je Brnabić.

Komentari