U Španjolskoj je broj mrtvih još uvijek na zabrinjavajućoj razini

The New Vision / Twitter

U Španjolskoj je u utorak preminulo 430 osoba zaraženih koronavirusom, najviše u posljednja tri dana, no to je još uvijek dvostruko manje u odnosu na početak travnja, kada je u najsmrtonosnijem danu preminulo 950 pacijenata.

“Broj mrtvih je u padu, ali je još uvijek na razini koja nas brine“, rekao je šef liječničke službe Fernando Simón na konferenciji za medije.

Španjolska s ukupno 21.282 žrtve ima najviše preminulih nakon Italije i SAD-a.

U utorak je broj novooboljelih porastao 2 posto u odnosu na dan ranije pa je u zemlji zaraženo 204.178 stanovnika.



“Nastavljamo biti druga zemlja prema broju zabilježenih slučajeva, iako osjetno iza SAD-a (787.000 oboljelih). Širenja virusa u Španjolskoj slabi, isto kao i u drugim zemljama, uz neke iznimke poput Velike Britanije i Turske“, rekao je Simón.

Liječnici i medicinske sestre izliječili su 82.514 pacijenata, od njih ukupno 204.178 zaraženih.

Očekuje se produljivanje izvanrednog stanja

Španjolska vlada namjerava produljiti izvanredno stanje do 10. svibnja, o čemu bi ovaj tjedan trebao glasati parlament.

Od 14. ožujka je 47 milijuna stanovnika zatvoreno u svojim domovima, a smiju izaći jedino u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske postaje te kako bi kratko prošetali psa ispred zgrade. Na posao odlaze samo oni u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina te radnici u industriji i građevinarstvu.

Djeci je izlazak zabranjen, a u trgovine smije izlaziti samo jedna osoba iz kućanstva. Zajednički izlazak dviju ili više osoba je zabranjen.

Grad Pamplona, na sjeveru zemlje, otkazao je utorak svoju tradicionalnu proslavu San Fermín, poznatu u svijetu po trčanju s bikovima. Trebala se održati u srpnju, a zasad je nepoznato kada bi se deseci tisuća ljudi mogli okupiti u tamošnjim kamenim uličicama i trgovima. “Kada budemo mogli…“, poručila je gradska vlast preko Twittera.

‘Popuštanje mjera mora biti ujednačeno’

“Ima pokrajina u kojima je rizik prenošenja virusa nula ili blizak nuli, no problem je što su pokrajine jedna do druge pa moramo voditi računa o mogućem kretanju stanovnika“, odgovorio je Simón upitan o mogućnosti labavljenja mjera. “Mjere moraju ostati ujednačene na čitavom teritoriju Španjolske. Kada dođe vrijeme iznijet ćemo odgovarajuće preporuke“, dodao je.

Zasad je jedina novost moguće dopuštenje izlaska djece do 12 godina na ulicu uz pratnju roditelja od 27. travnja. No samo nakratko kako bi udahnula zrak i prošetala se oko zgrade, rekla je ministrica obrazovanja Isabel Celaá u intervjuu za javnu televiziju TVE. Roditelji će istovremeno moći izaći samo s jednim djetetom, a svi parkovi i igrališta ostat će zatvoreni.

Promet u čitavoj zemlji je na minimumu pa je u utorak prijevoz putnika autobusima na velikim udaljenostima iznosio 4 posto u odnosu na jedan običan dan, izvijestila je državna tajnica za promet María José Rallo.

Komentari