U Sloveniji veliki porast novozaraženih od Covida-19, raste i broj hospitaliziranih

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 318 novozaraženih od koronavirusa što je najviše novooboljelih od početka lipnja. Lagano raste i broj hospitaliziranih osoba, objavilo je slovensko ministarstvo zdravstva.

Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu povećao se na 204, a u porastu su i drugi indikatori, pa epidemiolozi procjenjuju da je to početak novog jesenskog vala epidemije.

U bolnicama se nalazi 49 covid pacijenata, od čega 11 na intenzivnim odjelima. To je povećanje ako se uspoređuje s brojem od prije tjedan dana kada je bilo 36 hospitaliziranih osoba.

“Teku pripreme za početak školske godine, te da će se za nazočnost u razredima testirati svi učenici srendjih škola i učenici tri završna razreda osnovnih škola”, rekao je Franc Vindišar, državni tajnik u ministarstvu zdravstva.



Slovenija je trenutno u tzv. narančastoj fazi epidemije, no očekuje se da bi već sljedeći mjesec mogla ući u “crveno”. U toj će fazi testiranje učenika i studenata biti obvezno i češće će se izvoditi, a za one mlađe od 18 godina trošak testiranja ići će na račun državnog proračuna, rekao je Vindišar.

Komentari