U Sloveniji opet porast novozaraženih, umrlo 43 ljudi

Pixabay

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 2013 novih slučajeva koronavirusa nakon provedenih 6813 testova, a umrle su 43 osobe s covidom-19, objavila je u srijedu slovenska vlada.

Udio pozitivnih testova iznosi 29,55 posto, više nego prethodni dan kad je iznosio 26,06 posto i kad je zabilježen crni rekord od 45 umrlih u jednom danu.

U bolnicama je trenutačno 1280 oboljelih, što je pet više nego jučer, od kojih je 209 teže oboljelih na intenzivnoj njezi, rekao je na tiskovnoj konferenciji glasnogovornik vlade za covid-19 Jelko Kacin.

Dodao je kako je petina jučer potvrđenih novih zaraza zabilježena među štićenicima i zaposlenima u domovima za starije.


Kacin je rekao da se svi trebaju disciplinirano pridržavati propisanih mjera i ponašati se “kao da smo svi zaraženi”, kako bi se epidemija dovela pod kontrolu.

Ukupni broj potvrđenih infekcija od početka epidemije porastao je na 58.945, a broj umrlih s covidom-19 porastao na 911.

Infektologinja Bojana Beović, koja vodi vladin stručni tim za covid-19, izjavila je sinoć za Slovensku televiziju kako vjeruje da bi do kraja mjeseca moglo doći do do smanjenja broja novih hospitalizacija i postupnog rasterećenja bolničkih kapaciteta, ali da je potrebno dosljedno poštovati epidemiološke mjere kao glavni način dovođenja pandemije pod kontrolu sve dok se ne osigura učinkovito cijepljenje populacije.

“Mjere očito djeluju jer više nemamo strmi rast epidemije, ali smo u situaciji kad ispred naših prava moraju biti dužnosti prema našim bližnjima i društvu u cjelini”, kazala je Beović.

Član istog vladinog tima Aleš Rozman rekao je da broj novih dnevnih infekcija treba spustiti na manje od 300 kako bi infektolozi opet mogli otkrivati sve kontakte zaraženih i tako epidemiju dovesti pod kontrolu.

Premijer Janez Janša izjavio je u utorak u razgovoru za televizijsku postaju Planet-TV da će neke od strogih restriktivnih mjera vjerojatno biti na snazi do pred kraj ove godine, kad bi moglo doći do postupnog popuštanja, ovisno o epidemiološkoj slici.

Komentari