U Sloveniji još pet mrtvih od koronavirusa i 28 novozaraženih

Pixabay

U Sloveniji je testiranjem 1232 osobe u petak potvrđeno 28 novih slučajeva zaraze koronaviirusom, čime je broj inficiranih povećan na 1188, a još je pet zaraženih umrlo, čime se broj ukupno preminulih povećao na 50, objavili su u subotu slovenski službeni izvori.

Prema podacima vlade i nacionalnog Instituta za javno zdravlje u bolnicama su 94 osobe oboljele od Covida-19, s time da je trend hospitalizacija zadnjih dana u padu, dok se povećava broj onih koji se nakon oporavka otpuštaju iz bolnice.

Takvih je do sada ukupno bilo 148.

Prema službenim podacima vlade, do sada je u Sloveniji analizirano 34.279 briseva.



U strukturi onih kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom i dalje je najviše štićenika domova za starije osobe, te osoblja u tim domovima i osoblja u zdravstvenim ustanovama koji čine polovicu ukupno potvrđenih zaraza, a na te skupine je do sada usmjeravana i glavnina testiranja.

Iz epidemiološke stručne skupine slovenske vlade u petak su poručili da je država vjerojatno dosegla vrhunac epidemije i da bi unatoč dnevnim oscilacijama novih zaraza moglo doći do postupnog ukidanja nekih restrikcija, ali da s time ne treba žuriti već treba pričekati još “tjedan-dva”, a osobito paziti da ne dođe do kršenja pravila o socijalnoj distanci tijekom uskrsnih blagdana.

Vladi epidemiolozi još ne preporučuju ukidanje mjere zabrana napuštanja matičnih općina i smatraju da s njom treba nastaviti jer je do sada dala rezultate.

Epidemija koronavirusa u Sloveniji je proglašena 12. ožujka, tik pred nastup nove koalicijske vlade premijera Janeza Jnaše koji za kašnjenje mjera zaštite optužuje bivšu vladu i nacionalni Institut za javno zdravstvo, čiji su voditelji u međuvremenu smijenjeni.
Neke mjere, poput zabrane posjeta u domovima za starije, gdje živi za bolest najranjivija populacija, u Sloveniji su određene još ranije – 6. ožujka, no zaraza se proširila na desetak domova. Stanje za sada unatoč naporima nije sanirano.

Od do sada umrlih od koronavirusa najviše je bilo osoba starijih od 60 godine, kazala je u petak voditeljica zdravstvenog kriznog stožera Bojana Beović, ali nije željela potvrditi da je riječ upravo o stanarima domova za starije jer se podaci o tome i regionalnoj rasprostranjenosti zaraženih i umrlih tek trebaju analizirati i sistematizirati.

Komentari