U Sloveniji jedan novi slučaj zaraze koronavirusom

Twitter

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 211 testova potvrđen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, ali nije bilo smrtnih slučajeva među već zaraženima, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada.

Ukupan broj osoba koje su od početka epidemije bile inficirane sada iznosi 1496, broj umrlih ostaje 109, uz 23 trenutačno aktivna slučaja zaraze, objavio je slovenski nacionalni Institut za javno zdravlje – NIJZ.

Zbog covida-19 trenutačno je hospitalizirano sedam pacijenata, a među njima i jedan koji treba intenzivnu njegu, što je prvi slučaj težeoboljelog koji treba takvu pomoć nakon više tjedana.

O jutros između Hrvatske i Slovenije otvoreni svi malogranični prijelazi

U okviru relaksacije epidemioloških mjera uvedenih na početku epidemije, od jutros su na slovensko-hrvatskoj granici ponovo otvoreni svi malogranični prijelazi.



Na listu epidemiološki sigurnih država Slovenija je od ponedjeljka uvrstila i Crnu Goru, dok je granica s Italijom od danas ‘otvorena’, s liberalnim režimom prijelaza koji je na njoj vladao prije 10. ožujka kad je zbog žarišta koronavirusa na sjeveru Italije bila zatvorena.

Otvaranje unutarnje ‘schengenske’ granice simbolično su u jutarnjim satima međusobnim susretom i zagrljajem na samoj graničnoj crti obilježili Klemen Miklavčič i Rodolfo Ziberna, gradonačelnici talijanske Gorizije i slovenske Nove Gorice, gotovo spojenih gradova, na mjestu gdje je 2004. godine ulazak Slovenije u Europsku uniju pozdravio tadašnji predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

Komentari