U Sloveniji devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, manje je teže oboljelih

Twitter

Slovenija na dnevnoj razini ima devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime se broj ukupno inficiranih koronavirusom povećao na 1353, objavila je u srijedu slovenska vlada, a u zemlji se nastavlja trend smanjivanja broja teže oboljelih.

Umrla su još dva zaražena koronavirusom, pa se broj preminulih povećao na 79, objavila je vlada na svojim internetskim stranicama. U zadnja 24 sata napravljeno je 1459 testova.
Ukupan broj hospitaliziranih opet je smanjen i sada ih je 82, od čega 24 na intenzivnim odjelima, a još je osam oboljelih otpušteno iz bolnica.

Time se nastavlja trend smanjivanja broja teže oboljelih i povećanja broja otpuštenih iz bolnica, koji je započet prije tjedan dana.

Među zaraženima još uvijek je 159 zaraženih u zdravstvenim ustanovama, te 291 osoba među štićenicima domova za starije osobe. Iz starije populacije domova za starije, koja je najugroženija kategorija u sadašnjoj epidemiji koronavirusa, dolazi oko četvrtine svih potvrđenih slučajeva zaraze, ali i oko tri četvrtine onih koji su umrli s infekcijom.



U Sloveniji je do sada ukupno bilo hospitalizirano 326 osoba zbog infekcije koronavirusom, a iz bolnica ih je do sada otpušteno 210.

Prema procjenama slovenskih epidemiologa, epidemija koja je proglašena 12. ožujka postupno se smiruje i nalazi se pod kontrolom, pa se razmišlja o mjerama otvaranja gospodarstva i društvenih aktivnosti nakon prvosvibanjskih praznika.

Premijer Janez Janša sinoć je u video-poruci građanima kazao da će do toga doći ako se sadašnji trend smirivanja epidemije nastavi i ostane stabilan, te ako se uvede kontrola osoba koje su u samoizolaciji, kako se ne bi povećala opasnost izbijanja novog vala epidemije.

Komentari