U Sloveniji broj zaraženih porastao za 56, ukupno 897 oboljelih, Janša poziva sve stranke da glasaju za ‘megazakon’

Pixabay

U Sloveniji je koronavirusom do sada ukupno zaraženo 897 osoba, što je za 56 više od prethodnog dana, a umrla je još jedna inficirana osoba pa je njihov broj ukupno 16, objavila je u četvrtak slovenska vlada na Twitteru.

Riječ je o podacima koji odražavaju stanje za srijedu od 00 sati do 24 sata.

Jučer je testirano 1095 osoba pa se ukupan broj testiranja do sada povećao na 24.857.

Na intenzivnim odjelima bolnica hospitalizirano je 112 ljudi, od čega njih 29 na odjelima intenzivne njege.



Prema danas objavljenim podacima, iz bolnica je otpušteno još 4 oboljelih od Covida-19 koji se sada smatraju izliječenima. Za sada nije objavljen ukupan broj izliječenih.

Janša poziva sve političke stranke da glasuju za ‘megazakon’

Slovenski premijer Janez Janša pozvao je u četvrtak sve političke stranke u parlamentu da podrže “megazakon” namijenjen ublažavanju socijalnih i ekonomskih posljedica krize s pandemijom Covida-19.

“Vlada je svjesna da ovaj zakon o kojemu odlučujete danas nije završen”, rekao je zastupnicima na početku izvanrednog zasjedanja parlamenta Janša, najavivši da njegova vlada sprema još dva slična paketa pomoći.

Dodao je da će mogući propusti prvog zakonskog paketa pomoći, teškog 3,1 milijardu eura, za prva tri mjeseca od početka pandemije, biti ispravljeni u nekim člancima novog zakonskog paketa koji je u pripremi, a kojim će se pokušati riješiti pitanje povećanja likvidnosti gospodarskih subjekata.

Isto tako, kazao je Janša, već sada treba razmišljati i o zakonskom “paketu broj 3”, u kojemu bi se odredila “izlazna stretegija” za društvo i ekonomiju, jednom kad se proglasi kraj epidemije.

Janša je u govoru u parlamentu ocijenio da bi Slovenija u desetak godina mogla otplatiti troškove zakonskih paketa za posljedice koronakrize, ali bi to bio teret kojega ne bi mogla izdržati ako bi se stanje produžilo na duže vremensko razdoblje.

Janša je dodao da se sada ne može reći kad će pandemija, koja je ugrozila cijeli svijet, završiti, no da se spominje jesen ove godine, kad bi, po nekim najavama Europske komisije, moglo biti otkriveno i učinkovito cjepivo za novi koronavirus.

Očekuje se da bi slovenski parlament prvi paket zakona o pomoći gospodarstvu mogao potvrditi u četvrtak kasno navečer ili u petak.

Komentari