U Sloveniji broj oboljelih popeo se na 253, koronavirusom zaraženo dvoje dobrovoljca Crvenoga križa

Twitter

Dva dobrovoljca Crvenog križa s područja Postojne i Pivke, na zapadu Slovenije, zaražena su koronavirusom i sada su u izolaciji, no virus su u svojoj sredini prenijeli na još nekoliko osoba, doznaje se u ponedjeljak.

U regionalnom kriznom stožeru Civilne zaštite potvrđeno je da su dvojica sinoć dobila potvrdu kako su njihovi testovi pozitivni na koronavirus, ali se isključuje mogućnost da je do zaraze došlo potkraj tjedna, kad su sudjelovali u ekipi prve pomoći koja je zajedno s policijom nadzirala granične prijelaze s Italijom Fernetiči i Krvavi potok, objavila je Slovenska televizija.

Iz istog žarišta došlo je do zaraze još nekoliko ljudi, a u Postojni je do sada zabilježeno ukupno deset osoba inficiranih koronavirusom.

U regionalnom štabu navode da prilikom rada dvojice dobrovoljaca koji su mjerili temperaturu putnicima iz Italije pri ulasku u Sloveniju “nije bilo kontakta koža na kožu”, jer su imali adekvatnu zaštitnu opremu koja onemogućava prijelaz virusa, a direktor Civilne zaštite za cijelu Sloveniju Srečko Šestan kaže da su se vjerojatno zarazili na drugom mjestu, prije tjedan dana kad su obavljali obuku.Za večeras je najavljena nova sjednica državnog Vijeća za nacionalnu sigurnost o pitanju epidemije koronavirusa.

Kako prenose slovenski mediji, građani danas većinom poštuju rigorozne mjere koje su donijeli vlada i krizni štab u vezi izbjegavanja izravnih socijalnih kontakata kako se epidemija virusa ne bi proširila.

Uz zatvaranje lokala, javnog prometa i prestanka rada odgojno-obrazovnih ustanova, za sutra je najavljen i prekid avionskog prometa, te strože mjere zaštite osoblja i klijenata u trgovinama koje nisu zatvorene.

Slovenski parlament, odlučeno je u ponedjeljak, sastajat će se u ožujku i travnju samo na izvanrednim sjendicama, na prvoj takvoj već ove srijede, dok se redovne odgađaju za svibanj.

Vlada je u ponedjeljak priopćila da za redovitost isplata ne moraju brinuti primatelji mirovina i socijalnih transfera jer sredstava za te namjene ima dovoljno.

U Sloveniji 34 novooboljele osobe, broj zaraženih porastao na 253

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji povećao se u ponedjeljak s jučerašnjih 219 na 253 te se bilježe 34 novooboljele osobe, a do sada je ukupno obavljeno 6712 testova, objavio je u ponedjeljak slovenski Institut za javno zdravlje.

Riječ je o podacima od danas u 14 sati.

Kako prenose slovenski mediji, među virusom najugroženijima je općina Šmarje pri Jelšah na području Celja, gdje se sumnja da se infekcija proširila i na dom umirovljenika, gdje trenutačno uzimaju briseve zaposlenih radi testiranja.

U Sloveniji su od ponedjeljka na snazi rigoroznije mjere za zaustavljanje širenja koronavirusa pa su zatvorene sve odgojno-obrazovne ustanove, međunarodni i domaći cestovni i željeznički promet, od sutra i zračni promet, a u pripremi su i nove mjere.

Ako stvari budu eskalirale, jedna od mogućnosti je i potpuno zatvaranje granica iako to ne želimo, kazao je u ponedjeljak u razgovoru za Slovenski radio Srečko Šestan, zapovjednik Civilne zaštite, uz ocjenu da će najnovije mjere dati rezultat ako se ljudi budu pridržavali pravila, posebno mjera za smanjivanje socijalnih kontakata.

Iako su mjere donesene za dva tjedna, realno je da će se nastaviti sve dok se epidemija ne stavi pod kontrolu, a za sankcioniranje mogućih prekršitelja zaduženi su tržišna inspekcija i policija, naveo je čelnik slovenske Civilne zaštite.

Komentari