U Sloveniji 32 novozaraženih, što je manje nego prethodnih dana

Twitter

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1034 osoba i potvrđene 32 nove zaraze, pet manje nego prethodni dan, a nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj, objavila je u subotu na twitteru slovenska vlada.

Hospitalizirano je 16 ljudi oboljelih od Covda-19, od čega su tri na odjelima intenzivne skrbi.

Prethodni dan u Sloveniji je sa 937 testiranja potvrđeno 37 zaraženih, što je najviše novoinficiranih u jednom danu nakon 3. travnja, što slovenski epidemiolozi ocjenjuju zabrinjavajućim porastom broja slučajeva.

Budući da je među novozaraženima i dosta slučajeva ‘uvezeno’ iz Hrvatske slovenski infektolozi najavili su da će početkom idućeg tjedna vladi predložiti poštravanje režima ulaska putnika iz Hrvatske.



Među njima je najviše mladih Slovenaca, pa se kao jedan od razloga za pooštravanje režima navodi potreba da se zaštite uvjeti za nastavu u školama s obzirom na to da je početak školske godine početkom rujna.

Slovenski premijer Janez Janša u petak navečer je na twitteru napisao da moli sve da poštuju preporuke nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), posebno u kontaktu s ranjivim skupinama.

“Neodgovorni postupci mogu ugroziti naš zdravstveni sustav i zdravlje svih nas, a isto tako i zaslužen odmor desetaka tisuća naših građana. Pokažimo solidarnost i odgovornost”, napisao je Janša na službenom twitteru, a prenio je i poziv NIJZ-a da slovenski turisti koji se vraćaju iz Hrvatske što je više moguće ograniče svoje kontakte s drugima.

Komentari