U Sloveniji 28 novih slučajeva zaraze, još pet preminulih

Twitter

U Sloveniji je potvrđeno 28 novooboljelih, a još je pet pacijenata umrlo među zaraženima koronavirusom pa je do sada ukupno 61 osoba preminula od početka epidemija, objavio je u srijedu slovenski Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Nakon blagdanskih dana, kada je broj testiranja bio manji nego uobičajeno ponovno je u utorak obavljen uobičajen dnevni broj testiranja te je među 1168 testiranih otkriveno 28 novih slučajeva zaraze. Ukupno je do sada testirano više od 36 tisuća osoba, a zaraza je potvrđena kod 1248 ljudi.

U blagom porastu je opet broj hospitaliziranih, pa je u bolnicama trenutno 96 inficiranih koronavirusom, od čega 34 na intenzivnim odjelima. Iz bolnica je do sada ukupno otpušteno 165 oporavljenih.

Najveći broj slučajeva zaraženih koronavirusom i dalje je u ljubljanskoj regiji (378), a onda u Savinjskoj regiji (258).



Ministar zdravstva Tomaž Gantar potvrdio je u srijedu na konferenciji za novinare da je najveći broj zabilježenih smrtnih slučajeva među inficiranima koronavirusom iz populacije starijih osoba u domovima za starije i nemoćne, te da je velik broj njih umro u domovima, a ne u bolnicama.

Slovenija je, po njegovim riječima, u zadnje vrijeme uspjela stabilizirati krivulje dnevnog rasta novih infekcija i broj zaraženih i onih u bolnicama više ne raste strmo kao u ožujku.

No, i nakon što se počnu relaksirati neke od prihvaćenih mjera socijalne distance i zabrane kretanja, morat će se na duže vrijeme primiriti društveni život, a bit će i dalje obvezna dezinfekcija ruku, održavanje higijene i nošenje maski, na što će se trebati naviknuti, ocijenio je Gantar.

Relaksacija mjera odvijat će se vrlo postupno, u nekim sektorima tek nakon što se testiranjem uzoraka populacije utvrdi koliki je stvaran postotak zaraženih, koliko ih je ozdravilo i tko je stekao imunitet, najavio je Gantar.

Odgovarajući na pitanja novinara, Gantar je ustvrdio kako bi za Slovence ove godine najbolje bilo da ljetuju kod kuće i ne odlaze u inozemstvo te da je to ovisno od razvoja situacije.

Komentari