U Sloveniji 1744 novozaraženih, vlada će popodne odlučivati o mjerama i eventualnoj promjeni strategije

Twitter

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 1744 nove zaraze koronavirusom, a umrlo je još 43 ljudi od posljedica covida-19, objavila je u subotu slovenska vlada koja će prema najavama dosadašnje stroge mjere u najvećoj mjeri bez promjena zadržati i idućih tjedana.

U zadnja 24 sata su sa 6127 testova potvrđena 1744 slučaja zaraze, a udio pozitivnih testova bio je 28,46 posto, što je nešto više nego prethodni dan, kad je potvrđeno 1813 zaraza i 28,09 pozitivnih nalaza, uz 43 smrtna ishoda kod oboljelih.

Od početka epidemije u Sloveniji je sa skoro 600 tisuća testova potvrđen 95.481 slučaj zaraze novim koronavirusom, od toga je aktivno 21.150 infekcija, a preminuo je ukupno 2041 oboljeli, prema podacima koje je u subotu objavilo ministarstvo zdravlja.

Prosječni broj liječenih u bolnicama u ovom tjednu iznosio je 1526, a trenutno je hospitalizirano 1276 pacijenata, 28 više nego prethodni dan. Broj onih na intenzivnim odjelima smanjen je za sedam i sada iznosi 192.



Slovenska vlada će popodne odlučivati o mjerama i eventualnoj promjeni strategije u borbi s koronavirusom, ali neće biti većih promjena niti pojačanja restriktivnih mjera.

Zbog potrebe održavanja balansa između zaštite javnog zdravlja i održavanja gospodarske kondicije države, prije sjednice će vlada održati sastanke s predstavnicima zdravstva, ali i sektorima gospodarstva koji traže ublažavanje nekih mjera.

Premijer Janez Janša već je izjavio da potpuno zatvaranje neesencijalnih djelatnosti na dva tjedna, kako neki predlažu, ne dolazi u obzir i da će najveći dio restrikcija i dalje ostati na snazi, a s njim se slažu i zdravstveni djelatnici.

“Možda bi se neka od mjera mogla prilagoditi, ali smo na vrhuncu epidemije kad bi svaki neuspjeli eksperiment mogao izazvati još težu situaciju i povećan broj mrtvih”, kazala je sinoć za Slovensku televiziju Bojana Beović, infektologinja koja vodi stručni tim vlade za covid-19.

Odbijajući kritike kako vladine mjere u drugom valu epidemije, ona je rekla da bi bez zatvaranja koje je određeno prije skoro dva mjeseca stanje bilo mnogo gore.

Da te nismo donijeli, na covid odjelima bi danas imali tri tisuće pacijenata, dvostruko više nego sada, te 700 teško oboljelih na intenzivnim odjelima, dodala je, kazavši da su mjere pomogle da se opseg hospitalizacija stabilizira, a zaraza ne raste eksponencijalno.

Ako ove mjere ostanu, broj hospitaliziranih bitno će pasti do kraja siječnja, navela je Beović.

Komentari