U Sjedinjenim Državama od posljedica covida-19 umrlo čak 200.000 ljudi

Šest tjedana uoči predsjedničkih izbora, u SAD-u je do utorka od posljedica covida-19 umrlo oko 200.000 ljudi, objavilo je Sveučilište Johns Hopkins.

Prema istom izvoru, od 6,9 milijuna oboljelih do utorka ujutro umrlih je 200.005 te SAD spada među zemlje koje su među najpogođenijima pandemijom novog koronavirusa SARS-CoV-2.

“Covid-19 će ove godine biti treći po redu uzrok smrti u SAD-u i premašit će nesreće, moždane udare i Alzheimerovu bolest. Potcjenjujemo taj virus na vlastitu štetu i štetu onih na koje utječu naše odluke”, kazao je Tom Frieden, bivši direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ispred covida-19 su kao uzročnici smrtnosti samo karcinomi i kardiovaskularne bolesti.

U posljednjih tjedan dana u SAD-u je od virusa umrlo 5300 ljudi, dok je u istom razdoblju u EU umrlo 2000 ljudi. U odnosu na broj stanovnika, novi koronavirus svaki dan ubija četiri puta više u Americi nego u Europi.

Najmanje 6000 ljudi je hospitalizirano, a 1500 je na respiratorima.

Predsjednik Donald Trump poručuje da će SAD “pobijediti virus, da će podijeliti cjepivo i stati na kraj pandemiji te da će zemlja ući u novo, do sada neviđeno razdoblje prosperiteta, suradnje i mira”.

Komentari