U Sarajevu uhićen ravnatelj OSA-e! Krivotvorio diplomu, zlouporabio položaj i prao novac

Osim u Hrvatskoj, uhićenja tresu i susjednu Bosnu i Hercegovinu. U Sarajevu je u srijedu uhićen Osman Mehmedagić, ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i odveden na ispitivanje u sklopu istrage koju protiv njega vodi državno tužiteljstvo.

“Pripadnici MUP-a Sarajevske županije postupili su po zahtjevu Tužiteljstva BiH i lišili su slobode osobu inicijala O. M.”, rekao je policijski glasnogovornik Mirza Hadžiabdić i potvrdio uhićenje.

Iz državnog tužiteljstva su istaknuli kako Mehmedagića terete za kaznena djela zloporabe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Već se mjesecima sumnja da je Mehmedagić nabavio krivotvorenu fakultetsku diplomu i priložio je uz kandidaturu za novi mandat na čelu državne obavještajne agencije. Mediji su nakon njegova uhićenja objavili kako je istraga otvorena i zbog sumnjive kupnje dvije kuće u Sarajevu.



U sklopu istrage u aferi “Diploma” ranije je uhićen Denis Prcić, vlasnik privatnog Američkog sveučilišta sa sjedištem u Tuzli. On je već mjesec dana u pritvoru pod sumnjom da je Mehmedagiću AFomogućio nezakonito stjecanje diplome.

Blizak suradnik Bakira Izetbegovića

Sarajevska policija nedavno je iz sjedišta OSA-e preuzela Mehmedagićev osobni dosje i predala ga Sudu BiH. OSA je prije toga odbijala predati ova dokumenta uz obrazloženje kako ona predstavljaju službenu tajnu čije odavanje može naštetiti aktivnostima te agencije.

Inače, Mehmedagić je za ravnatelja OSA-e izabran kao osoba bliska predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću koji je zatražio da mu se nakon isteka prvog petogodišnjeg mandata povjeri još jedan.

Nakon toga pojavile su se sumnje u njegovu školsku spremu jer nisu postojali vjerodostojni dokazi da je on uopće negdje diplomirao.

Zanimljivo je kako mu je prosvjetna inspekcija Republike Srpske poništila diplomu s jednog privatnog fakulteta u Banjoj Luci jer je utvrđeno da nije položio sve propisane ispite. Nakon toga je Mehmedagić donio diplomu Američkog sveučilišta, koja je također bila krivotvorena.

Komentari