U SAD-u pogubljena prva žena nakon gotovo 70 godina

Twitter

Američke vlasti pogubile su u srijedu rano ujutro Lisu Montgomery, jedinu ženu koja je u saveznom zatvoru čekala na izvršenje smrtne kazne, nakon što je Vrhovni sud uklonio posljednju zapreku odbacujući odluku nižeg suda o odgodi izvršenja, prema novinaru koji je u ime javnosti pratio pogubljenje.

Njezino pogubljenje prvo je provedeno nad ženom od 1953.

Montgomery (52) je 2007. osuđena u Missouriju zbog otmice i ubojstva Bobbie Jo Stinnett, žene u osmom mjesecu trudnoće čiju je bebu Montgomery izrezala iz maternice. Dijete je preživjelo.

Neki od rođaka žrtve bili su na njezinu pogubljenju, objavilo je ministarstvo pravosuđa.



Pogubljenje Mongomery više je puta odgađano jer je obrana tvrdila da ona nije mentalno u stanju shvatiti razlog kazne. Njezina odvjetnica Kelley Henry kazala je kako nitko vjerodostojan ne može osporiti njezinu dugotrajnu mentalnu bolest koju su tretirali zatvorski liječnici.

Pogubljenje je izvedeno u zatvoru u Terre Hauteu u saveznoj državi Indiani.

Odvjetnički tim Lise Montgomery tražio je pomilovanje zbog toga što je ona zločin počinila nakon djetinjstva u kojemu je bila zlostavljana i žrtva neprekidnih silovanja poočima i njegovih prijatelja te su tražili da se smrtna kazna zamijeni kaznom doživotnog zatvora.

Komentari