U SAD-u je koronavirusom zaraženo više od 25 milijuna ljudi

Twitter

U Sjedinjenim Državama je broj zaraženih novim koronavirusom u nedjelju službeno premašio 25 milijuna od početka pandemije, nekoliko dana pošto je predsjedničku dužnost preuzeo Joe Biden koji je borbu protiv covida-19 stavio na vrh popisa svojih prioriteta.

Sveučilište Johns Hopkins pobrojilo je u nedjelju dopodne 25.003.695 zaraženih. Više od 417.000 ljudi u zemlji umrlo je od covida-19, navodi isti izvor.

SAD je zemlja koja je najteže stradala u pandemiji u apsolutnim brojevima.

Nakon vrhunca epidemije 12. siječnja, tjedni prosjek novozaraženih počinje opadati, pokazuju podaci Covid Tracking Projecta. Broj umrlih prati sličnu krivulju.



Središtaeza prevenciju i za suzbijanje bolesti (CDC), glavna savezna agencija za javno zdravstvo u SAD-u, sada predviđa da će do 13. veljače između 465.000 i 508.000 Amerikanaca umrijeti od covida.

U takvim okolnostima Joe Biden je borbu s pandemijom uvrstio među prioritete svog mandata.

Njegova je administracija u četvrtak objavila opširne smjernice za suzbijanje pandemije koje se oslanjaju na cijepljenje i na praćenje kontakata zaraženih.

Usto planira zatražiti od Kongresa 1900 milijarda dolara hitnog paketa pomoći gospodarstvu koji uključuju 20 milijarda za cjepivo i 50 milijarda za testove.

Demokrat se obvezao da će se u prvih sto dana njegova mandata primijeniti 100 milijuna doza cjepiva.

Zemlja polaže nadu i u odobravanje novih cjepiva u idućim tjednima, pa tako i Johnson & Johnsonova koje se daje u jednoj dozi.

Komentari