U SAD-u broj umrlih u epidemiji koronavirusa premašio je 40 tisuća

Twitter

Broj umrlih od koronavirusa u nedjelju se u SAD-u popeo na više od 40 tisuća, što je najviše u svijetu i gotovo dvostruko više nego u Italiji koja je druga najpogođenija zemlja, prenosi Reuters.

Nakon prvog prijavljenog smrtnog slučaja 29. veljače, Sjedinjene Države su u 39 dana, 6. travnja, dosegnule brojku od 10 tisuća mrtvih, i u pet narednih dana još 20 tisuća. U četiri dana broj smrtnih slučajeva popeo se s 30 na 40 tisuća, nakon što su pridodane netestirane smrti koje su vjerojatno nastupile od Covida-19, prijavljeno je u New Yorku.

SAD ima nesumnjivo najveći broj slučajeva zaraženih koronavirusom u svijetu, s više od 744 tisuće zaraženih. U subotu se pojavilo 29 tisuća novih slučajeva, što je najniži porast u tri dana.

Više od 22 milijuna Amerikanaca prijavilo se za naknadu za nezaposlene protekli mjesec, dok su zatvaranja poslovanja i škola kao i ozbiljne zabrane putovanja zadale udarac ekonomiji.



Guverneri saveznih država koje su najsnažnije pogođene koronavirusom u sukobu su s Donaldom Trumpom glede njegovih izjava da imaju dovoljno testova i da brzo trebaju otvoriti svoje ekonomije, dok su u planu novi prosvjedi zbog produžetka karantene.

Maryland, Virginia i Washington D.C. još uvijek se nose s povećanjem slučajeva zaraze. New Jersey je u nedjelju izvijestio da je broj njihovih slučajeva narastao za gotovo 3900, što je najviše u dva protekla tjedna. Boston i Chicago također su nova žarišta zaraze s nedavnim porastom zaraženih i smrtnih slučajeva.

Nekoliko država, uključujući Ohio, Teksas i Floridu, rekle su da im je namjera ponovno pokrenuti dijelove svoje ekonomije, možda od 1. svibnja ili čak i ranije, no i dalje su u stanju opreza.

Trump: Blizu smo dogovoru s demokratima o ublažavanju štete prouzročene koronavirusom

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u nedjelju kako su republikanci “blizu” postizanja sporazuma s demokratima o drugom paketu pomoći za ublažavanje gospodarske šteta koju je nanijela pandemija koronavirusa.

Američki zakonodavci blizu su dogovora o odobravanju dodatnog novca kako bi se pomoglo malim tvrtkama oštećenim pandemijom koronavirusa i mogli bi sporazum zaključiti već u ponedjeljak, izjavio je predsjednik Donald Trump.

Trump je u brifingu Bijele kuće o krizi rekao da su republikanci “blizu” postizanja dogovora s demokratima i sugerirao da bi u ponedjeljak mogla biti rezolucija.

Ranije je demokratski čelnik u Senatu Chuck Schumer izjavio kako se nada da će se već u nedjelju navečer postići sporazum s republikancima. Međutim upozorio je kako obje strane imaju još nekoliko pitanja koja moraju riješiti.

Sporazumom bi se zaustavio zastoj oko zahtjeva republikanskog predsjednika za dodavanjem 250 milijardi dolara programu zajma za male tvrtke. Kongres je program prihvatio prošlog mjeseca kao dio plana pomoći za zaštitu od coronavirusa u iznosu od 2,3 trilijuna dolara, ali za njega je ponestalo novca.

Republikanci u Senatu i ministar financija Steven Mnuchin dobili su poziv za konferenciju u nedjelju popodne, rekao je visoki republikanski pomoćnik, koji je dodao da se i Trump pridružio pozivu.

Demokratski lideri žele više novca za mala poduzeća, ali s dodatnim zaštitnim mjerama kako bi se osiguralo da kredit dolazi do poduzeća u manjim zajednicama. Također su tražili više sredstava za državne i mjesne samouprave i bolnice, kao i pomoć u hrani za siromašne.

Komentari