U SAD-u broj smrti prešao je 45 tisuća

Twitter

Broj smrtnih slučajeva u SAD-u prešao je u utorak brojku od 45 tisuća, udvostručivši se u malo više od jednog tjedna, s brojem zaraženih koji iznosi više od 800 tisuća, izvještava Reuters.

SAD ima daleko najveći broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, gotovo četiri puta kao Španjolska, zemlja s drugim najvećim brojem zaraženih. Globalno, broj zaraženih prešao je brojku od 2,5 milijuna u utorak, sa Sjevernom Amerikom koja ima trećinu svih slučajeva.

Broj mrtvih u posljednja 24 sata u SAD-u naglo je skočio, s 2751 novim slučajem, dok je dan prije bio nešto više od 1400.

New Jersey, Pennsylvania i Michigan prijavili su u utorak najveći broj žrtava od koronavirusa u jednom danu – preko 800 u tri države. Država New York, žarište virusa u SAD-u, prijavila je da je umrla 481 osoba.Broj smrtnih slučajeva u SAD-u došao je do svog vrhunca 15. travnja, kad je iznosio 2.806, što je najsmrtonosniji dan otkad je epidemija počela.

Broj slučajeva u SAD-u narastao za 23 tisuće

Broj novih slučajeva u SAD-u usporava ovaj tjedan, s rastom manjim od 30 tisuća dnevno u posljednja tri dana. 4. travnja broj prijavljenih slučajeva iznosio je 35.392.

Zdravstveni stručnjaci upozorili su da će biti potrebno pojačano testiranje ako će se ublažavati restriktivne mjere, za koje stručnjaci kažu da su ključne u usporavanju širenja visoko zarazne respiratorne bolesti. Međutim, mjere su zaustavile ekonomiju i prisilile više od 22 milijuna ljudi da se prijave za nakladu za nezaposlene prošli tjedan.

Guverner New Yorka, Andrew Cuomo, rekao je u utorak da se predsjednik Donald Trump složio pomoći u nabavci kemijskog reagensa i drugih zaliha koje su potrebne New Yorku kako bi udvostručio svoje kapacitete za testiranja na virus.

New York, u kojemu je blizu pola smrtnih slučajeva cijele zemlje, ima oprezan stav glede otvaranja poslovanja i škola.

U ponedjeljak, iz grada su rekli da će koncerti i drugi veliki događaji biti otkazani sve do lipnja, što je potpuno različito od mjera nekih južnjačkih zemalja poput Georgije i Južne Karoline koje popuštaju karantenu.

Guverneri većine saveznih država u utorak su krenuli s planovima o djelomičnom otvaranju, unatoč upozorenjima nekih zdravstvenih dužnosnika da takvo što može uzrokovati novi val slučajeva.

Ublažavanje mjera u Georgiji i Južnoj Karolini i većini južnjačkih zemalja uslijedilo je nakon prosvjeda protiv ograničenja koja su nametnuta tijekom pandemije i zbog kojih su se tvrtke morale zatvoriti, a stanovnici ostati u kućama.

Većina stanovnika, prema anketi koju su proveli Reuters i Ipsos, vjeruje da naredbe ostanka kod kuće trebaju biti na snazi sve dok zdravstveni dužnosnici odrede da je njihovo uklanjanje sigurno, unatoč šteti koju to nanosi američkoj ekonomiji.

Guverneri se nalaze pod pritiskom tvrtki i nekih zastupnika da ublaže naredbe ostanka kod kuće zbog kojih ekonomija snažno trpi.

Komentari