U prvim minutama mandata Joe Biden je krenuo u demontažu Trumpove ostavštine

Joe Biden

Prvog punog radnog dana u Bijeloj kući, američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je pokrenuo inicijative za borbu protiv koronavirusa, što je njegov glavni prioritet dok pokušava okrenuti stranicu nakon svog prethodnika Donalda Trumpa. 

Donio je čak 17 odluka, od povratka u Svjetsku zdravstvenu organizaciju i Pariški klimatski sporazum do prekida financiranje zida na granici s Meksikom.

Uveo je i obvezu nošenja maski za državne službenike i ponovio kako mu je glavni cilj pomirenje američkog društva.

U sklopu deset novih uredbi Biden će ubrzati testiranje, baviti se nestašicama potrepština, uspostaviti protokole za međunarodne putnike te usmjeriti resurse za teško pogođene manjinske zajednice.



Obećao je i da će u prvih 100 dana mandata cijepiti 100 milijuna Amerikanaca, proširivši program cijepljenja na učitelje i zaposlenike trgovina.

Dugo su trajale protokolarne obveze novog predsjednika, od ulaska pješice u Bijelu kuću, potpisivanja, primanja darova, do otkrića da mu je Trump ipak ostavio poruku.

Trump napisao velikodušno pismo

“Predsjednik je napisao vrlo velikodušno pismo. Zato što je privatno, neću o sadržaju dok ne razgovaram s njim. Ali je velikodušno”, rekao je Biden.

Uz gradnju zajedništva, najavio je da će u njegovu mandatu najvažnija biti pristojnost.

“Ako budete radili sa mnom i čujem da se prema drugom kolegi ponašate s nepoštovanjem, omalovažavate nekoga, obećavam vam da ću vas otpustiti na licu mjesta. Na licu mjesta. Nema ako ili ali. Svatko, svatko ima pravo na pristojan i dostojanstven tretman. To je u velikoj mjeri nedostajalo u posljednje četiri godine”, izjavio je Biden.

Sve je završilo velikim vatrometom, kao dar stanovnicima koji su dane proveli u blokadi.

Još traju reakcije na samu inauguraciju, uglavnom uz pohvale.

“Mislim da je sve što su on, Kamala i tim učinili od izbora, bilo savršeno”, poručio je Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a.

Joe Biden nema više vremena za slavlje. Borba protiv pandemije i ekonomskih posljedica na novi način, počela je već danas.

Komentari