U požarima u Australiji stradalo stotine milijuna životinja

screenshot

Stotine milijuna životinja stradalo je zbog razarajućih požara koji haraju istočnom i južnom Australijom. Mnoge životinje gladuju, izgubile su stanište ili su preseljene.

Snimke iscrpljenih koala kojima vodu daju biciklisti i vozači probudil su ogroman interes za posljedice požara po životinje.

“Najgore je onima koje vidite kako potpuno ukočene sjede na zemlji”, rekao je John Grant, glasnogovornik organizacije Wildlife Information, Rescue and Education Service (WIRES) koja ima 2600 volontera.

Grant ističe da se životinje neće oporaviti jer su udahnule puno vrućeg zraka i dima. Do sada je izgorjelo preko sedam milijuna hektara zemlje, što je površina Češke. Poginulo je preko 800 milijuna domaćih životinja u Novom Južnom Walesu, gdje je trenutno najgora situacija. Oko 500 milijuna životinja stradalo je u državi Victoria, uključujući i ugrožene vrste.



“Samo u našem području umrle su stotine koala. U jednom malom području koje proučavamo već dugo vremena, 350 koala uginulo je, odnosno dvije trećine ukupne populacije”, rekla je Sue Ashton, ravnateljica jedine bolnice za koale u Port Macquarieu.

“Vidimo životinje koje pate od dehidracije, iscrpljenosti i opeklina”, dodala je.

Volonteri WIRES-a udomili su tisuće ptica koje često padaju na tlo zbog vrućeg zraka, ali su udomili i klokane, zdepaše, koale i oposume.

“Mnoge majke odbacuju mladunce kako bi se spasile”, rekao je Grant.

Još je rano pričati o posljedicama

“Prerano procijeniti potpuni utjecaj požara na životinjske vrste vrste. Međutim, uzimajući u obzir veliku rasprostranjenost i snagu požara, već ugrožene vrste možda su na putu prema izumiranju, a nekoć relativno česte i brojne vrste sada su možda ranjive”, rekao je Euan Ritchie, profesor ekologije na Sveučilištu Deakin.

“Strahujemo za mnoge prašumske vrste koje uobičajeno ne dolaze u doticaj s vatrom i zbog toga nisu naročito otporne”, dodao je.

Preko 150 hektara zemlje već je izgorjelo na otoku Kangaroo na jugu Australije, a vlasti procjenjuju da je tamo uginula, ili će uginuli, polovica životinja, uključujući koale.

Jedino koale na tom otoku, gdje ih je živilo oko 50 tisuća, nisu pogođene spolno prenosivom bakterijom klamidijom, kojom je zaražena preko polovica populacije koala drugdje u Australiji.

Komentari