U potresu na Haitiju preko 300 poginulih

Foto: Flickr

Stravičan potres amplitude od preko 7 po Richteru pogodio je jučer Haiti, poginulo preko 300 ljudi.

Posljedice stravničnog potresa polako počinju biti poznate, a seizmolog Tomislav Fiket jučer je najavio kako bi zbog velike blizine epicentra naseljenim mjestima i općenito loše gradnje, broj žrtava mogao biti velik.

Prema novijim informacijama broj potvrđenih smrtnih slučajeva izazvanih potresom doseže 304 žrtve, a 1800 ih je ozlijeđeno. Prema Reutersu potres je uništio brojne kuće, škole, hotele i crkve.

Epicentar potresa bio je na samo osam kilometara od grada Petit Trou de Nippesa, a 150 kilometara od glavnog grada Haitija, Port-au-Princea.



U potresu je uništeno najmanje 949 kuća, sedam crkava, dva hotela i tri škole, a oštećeno je više od 700 kuća, sedam škola, tri bolnička centra i zatvor. Srećom veće štete nisu zabilježene u pomorskoj, zračnoj i telekomunikacijskoj infrastrukturi.

Haiti je inače, najsiromašnija zemlja Latinske Amerike, a posljednji potres ove amplitude bio je 2010. godine kada je izazvao veliku humanitarnu katastrofu prilikom čega je poginulo čak 200 tisuća ljudi, a 250 tisuća objekata je uništeno.

Sućut narodu Haitija jučer je uputio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Komentari