U Poljskoj ponovno izabran Andrzej Duda

Twitter

Dosadašnji poljski predsjednik Andrzej Duda osvojio je na predsjedničkim izborima u Poljskoj novi petogodišnji mandat, a iako se rezultati objavljeni u ponedjeljak još uvijek ne temelje na 100 posto prebrojanih glasova, Dudina pobjeda više nije upitna.

Poljaci su u nedjelju glasali u drugom krugu odgođenih predsjedničkih izbora u kojem su se borili aktualni konzervativni predsjednik Duda i liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski.

Na temelju 99,97 posto prebrojanih glasova, Duda, kojeg podupire vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS), dobio je 51,21 posto glasova, a Trzaskowski 48,79 posto.

“Rezultati iz pet posljednjih izbornih jedinica koje očekujemo neće promijeniti konačni rezultat izbora”, rekao je novinarima šef Izbornog povjerenstva Sylwester Marciniak.



Pravo glasa imalo je oko 30 milijuna ljudi, što uključuje 500 tisuća Poljaka izvan domovine. Mnogi od njih glasali su dopisnim putem zbog restrikcija uvedenih radi pandemije koronavirusa.

Uloga predsjednika u Poljskoj većinom je ceremonijalna, no ima pravo veta na zakone koje izglasa parlament.

U savezu s populističkom strankom Pravo i pravda (PiS), Duda je obećao da će braniti niz popularnih socijalnih mjera vladajuće stranke i k tomu je vodio kampanju protiv, kako je on naziva, “LGBT ideologije”.

Konzervativni predsjednik u početku je bio izraziti favorit. Kampanja mu je bila žučljiva, prožeta homofobnim tonovima i napadima na nezavisne medije.

Trzakowskog je optuživao da neće služiti poljskim već tuđim interesima.

Trzaskowski je s vremenom nadoknadio zaostatak, obećavši da će popraviti odnose s Europom i vetom blokirati zakone kojima bi se potkopavala načela pravne države.

Tako su po izlaznim anketama vodili gotovo mrtvu utrku.

Politolog Kazimierz Kik sa Sveučilišta u Kielceu ocjenjuje da se radi o “maloj pobjedi” predsjednika Dude.

“Da, on jest pobijedio na izborima ali pravi uspjeh je onaj Rafala Trzaskowskog i oporbe koji su se vratili”, rekao je za AFP. “Poljska izlazi podijeljena iz ovih izbora”, dodao je.

“Rezultat Rafala Trzaskowskog daje mu mogućnost da postane ključna figura liberalne oporbe”, rekao je politolog Andrzej Rychard za privatnu televiziju TVN24.

Prve čestitke iz Mađarske

Prve čestitke Dudi došle su iz Mađarske, od premijera Viktora Orbana i ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta.

Orban je na Facebook stavio zajedničku fotografiju s Dudom, napisavši kratko: “Bravo!”.

Šef diplomacije Szijjarto također je stavio objavu na Facebook, podsjetivši na vrlo recentne izborne pobjede konzervativaca u Hrvatskoj i Srbiji.

“Međunarodni liberalni ‘mainstream’ još jednom je pokušao sve, ali srednjoeuropsko desno krilo dobilo je 3:0”.

Komentari