U Njemačkoj kazna za nenošenje maske do 25 tisuća eura

profimedia

Srećko Matić, novinar Deutsche Wellea, objasnio je zašto je Angela Merkel produžila epidemiološke mjere u Njemačkoj do 10. siječnja i koliko je istine u tvrdnjama pojedinaca Znanstvenog savjeta Vlade Hrvatske o mjerama u Njemačkoj.

“Ove mjere kolokvijalno se u Njemačkoj nazivaju ‘lockdown light'”, kazao je Matić u javljanju iz Düsseldorfa i odmah objasnio da to ipak nije to:

“Ovaj put zatvaranje je pogodilo samo neke sektore poput kafića, restorana, barova i sadržaje za provođenje slobodnog vremena; sportske aktivnosti, kulturne djelatnosti. Ostali život se više-manje odvija normalno.”

“Kancelarka je rekla da je cilj ovih mjera vraćanje u onu fazu od 50 ili manje od 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika. Posljednjih dana je incidencija iznosila oko 140 ili 150 na razini cijele Njemačke”, objasnio je Matić onaj dio u kojem mjere u Njemačkoj još nisu postigle planirani cilj.



Međutim:

“Ostvaren je drugi cilj, da se širenje virusa ne događa eksponencijalno. Ostvarena je stagnacija, doduše na velikoj razini; oko 20.000 novozaraženih svaki dan i do 400 mrtvih svaki dan.”

Ako se u računicu uzme da Njemačka ima oko 20 puta više stanovnika od Hrvatske, kad bi se brojke iz Hrvatske primijenile na Njemačku:

“Ovdje bi svaki dan imali možda i 1200 mrtvih svaki dan.”

“Neki dan me je iznenadila analiza nekih članova Vladinog Znanstvenog savjeta (iz Hrvatske) da njemačke mjere nisu polučile nikakav rezultat, da su bile jako stroge. To nije točno”, konstatirao je Matić.

Rekao je da mjere u Njemačkoj definitivno daju rezultat, a da je nesporna činjenica i to da uopće nisu tako stroge. S druge strane, rekao je, postigle su već to da su neopisivo pomogle zdravstvenom sektoru da se ne uruši, da ljudi ne bi počeli umirati zato što im se ne bi stiglo pomoći, odnosno Nijemci, kazao je, još uvijek imaju zdravstvenu skrb kao i ranije.

Dalje je opisao kazne u Njemačkoj:

“Vlada je uvela mjere kako bi kažnjavala one koji nepošivanjem mjera ugrožavaju zdravlje zajednice.”

Kako su se kazne razvijale, objasnio je na primjeru Düsseldorfa. U tom gradu na početku nije bilo predviđenih kazni za nenošenje maski. Kako je broj zaraženih rastao, uvedene su kazne, i to na početku 150 eura za nenošenje maske. Kako je dalje rastao broj zaraženih, rastao je pritisak za zdravstveni sektor, pa su rasle i kazne. Kolike su one danas?:

“Najveća kazna za nenošenje maske je 25.000 eura.”

Čak je i on osobno morao tražiti posebno dopuštenje od covid redara za javljanje bez maske na tom mjestu, koje je inače mjesto predviđeno kao regionalni centar za skoro cijepljenje protiv covida. Riječ je, inače, o nogometnom stadionu kluba Fortuna iz Düsseldorfa, gdje trenutno ne dolaze gledatelji.

Rekao je da neke stvari doista niti u Njemačkoj ne funkcioniraju najbolje:

“Neki ugostitelji se žale da nisu mogli predati niti zahtjev za dobivanjem pomoći… Sad čitamo da će ugostitelji tek od iduće godine početi dobivati novac.”

Za predstojeće blagdane kazao je da se Njemačka sprema na malo drugačije proslave, jer ih se ovdje smatra “prilično rizičnima” i državne vlasti, pa i regionalne, jako vode računa “da se ne pretvore u eksploziju koroinavirusa”.

“Zato je Merkel upozorila na treći val epidemije, da smiri euforiju najave cjepiva.”

Na kraju je Matić ovako objasnio njen način vođenja Njemačke kroz ovu krizu:

“Ona zna da se na kraju ove krize kvaliteta kriznog menadžmenta neće mjeriti u tome je li BDP pao za 1,6 ili 9,2 posto, nego koliko je bilo ljudskih žrtava”, prenosi N1.

Komentari