U kineskoj pokrajini Henan pripravnost službi za katastrofe podignuta na prvu razinu!

Screenshot

Obilne kiše proteklih dana padale su diljem svijeta pa tako i u Kini. Elementarnu nepogodu prouzročile su u glavnom gradu središnje kineske pokrajine Henan gdje je poginulo 12 osoba. Oko 100 tisuća stanovnika te pokrajine moralo je biti evakuirano na sigurna područja, objavila je kineska državna agencija Xinhua. 

U pokrajini Henan i gradu Zhengzhou živi više od deset milijuna stanovnika. Tamošnje meteorološke službe podignule su pripravnost službi za katastrofe na prvu razinu. Prema prognozama se predviđa da će u pokrajini obilne kiše padati do srijede kasno navečer.

Pokrajinu Henan je u neuobičajeno aktivnoj sezoni kiša pogodilo nevrijeme koje traje od vikenda, uslijed čega su se rijeke izlile iz korita i poplavile ulice u desecima gradova.

U Zhengzhou koji se nalazi na obalama Žute rijeke, u utorak je u sat vremena palo više od 200 mm kiše. Stoga je u tom gradu bio prekinut promet podzemne željeznice.Meteorološke službe Zhengzhoua su navele da su to najobilnije padaline u jednom danu od početka mjerenja prije 60 godina.

Kineska vojska upozorila je na neposrednu opasnost pucanja brane Yihetan u Luoyangu, gradu s oko sedam milijuna ljudi u pokrajini Henan.

Komentari