U Italiji u jednom danu preminulo 760 ljudi, Talijanske zdravstvene vlasti optimistične: Silazna putanja je pred nama

Twitter

U posljednjih 24 sata u Italiji je preminulo 760 ljudi. U jednom danu zabilježeno je 4668 novih slučajeva, što je manje nego dan prije. Time se nastavlja pad broja novih slučajeva koji traje nekoliko dana.

Ukupan broj slučajeva je sada 115.242

Trenutno je bolesno 83.049 ljudi, od kojih je 4053 kritično. 50.456 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a izliječeno je 18.278 osoba.

Talijanske zdravstvene vlasti rekle su da je krivulja zaraze dosegla svoj vrhunac i da treba uložiti još više truda da broj zaraženih počne opadati.



Ministar zdravlja Roberto Speranza za vrijeme govora u parlamentu upozorio je na “pojednostavljeni optimizam koji bi mogao potkopati dosadašnje napore: prvi pozitivni znakovi ne znače da je opasnost prošla”.

Potvrdio je da će se nacionalna karantena koja je trebala isteći 3. travnja produžiti do 13. travnja, točnije do Uskrsnog ponedjeljka.

Škole su zatvorene, većina trgovina i tvornica je zatvorena, javna okupljanja su zabranjena, a ljudi ne smiju napuštati domove osim ako ne moraju na posao, nešto hitno riješiti ili otići u kupovinu hrane.

“Društveno nezadovoljstvo” koje je iznjedrila karantena jedan je od “važnijih aspekata” krize, rekao je grupi stranih novinara Agostino Miozzo, visoki dužnosnik Agencije za civilnu zaštitu.

Početkom krize fokus je bio na spašavanju života, ali sad kad je “cijela zemlja kod kuće… shvaćamo da je ovo vrlo stresna situacija”, rekao je.

Spomenuo je slučajeve sukoba u redovima u supermarketima, kao i rastući rizik od obiteljskog nasilja kao jasan znak rastućih socijalnih tenzija, prenosi Index.

Komentari