U Italiji najveći dnevni skok broja mrtvih od 21. travnja, Francuska produžila izvanredno stanje do 24. srpnja

Italija je izvijestila u subotu o 474 nova preminula od covida-19, što je najveći dnevni skok broja mrtvih u zemlji od 21. travnja, objavila je talijanska civilna zaštita.

Veliki rast broja preminulih događa se nakon dugog i postepenog pada te se većinom odnosi na Lombardiju, najpogođeniju talijansku regiju koja je u posljednjih 24 sata zabilježila 329 smrti, u odnosu na 88 koliko ih je bilo dan prije.

Novozaraženih je 1900, manje nego dan ranije kada ih je bilo 1965, no u četvrtak je bilo 1872 slučaja.

Sveukupno je u Italiji preminulo 28.710 ljudi, objavila je civilna zaštita, što je najviše u svijetu nakon SAD-a i nešto više od Velike Britanije koja bi ju uskoro mogla prestići.



U Italiji je sveukupno bilo zaraženo 209 tisuća ljudi, najviše nakon SAD-a i Španjolske, no broj aktivno zaraženih u petak je pao sa 100.943 na 100.704.

Stabilno pada i broj pacijenata na intenzivnoj njezi, s 1578 na 1539.

Italija je sveukupno testirala 1.430 milijuna ljudi.

Francuska vlada planira produžiti izvanredno stanje u Francuskoj do 24. srpnja, čime vlasti zadržavaju pravo ograničavanja kretanja, dok će osobe koje dolaze u Francusku, uključujući i francuske državljane morati dva tjedna u izolaciju.

Izvanredno stanje u Francuskoj do 24. srpnja

Izvanredno je stanje na snazi od  24. ožujka i bit će produženo jer bi ukidanje 23. svibnja “bilo preuranjeno”, prema prijedlogu zakona koji je u subotu vlada prihvatila i koji šalje parlamentu na usvajanje.

Putnici koji dolaze u Francusku, uključujući francuske državljane koji se vraćaju kući, morat će dva tjedna biti u izolaciji kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, rekao je francuski ministar zdravstva u srijedu.

“Karantena će biti nametnuta svakoj osobi koja se vrati na francuski teritorij”, rekao je ministar zdravstva Olivier Veran novinarima nakon sjednice vlade.

Rekao je da će duljina i uvjeti samoizolacije za asimptomatske osobe te karantene za osobe sa simptomima covida-19, biti definirani dekretom koji će uskoro biti objavljen.

Odluke o nametanju karantene pratit će sudstvo kako bi se osiguralo da su opravdane i pravedne,  dodao je Veran.

Nije jasno odnosi li se izolacija samo na osobe koje dolaze iz područja izvan Schengena, hoće li te osobe morati u samoizolaciju u svojim domovima ili u hotelima te koliko će dugo da odredba ostati na snazi.

Popuštanje mjera u Francuskoj kreće od 11. svibnja.

Francuska je peta najteže pogođena zemlja s 24.594 smrtna slučaja od covida-19.

Komentari